10 meubeltrends uit het verleden die weer populair zijn in huizen over de hele wereld

door Natasja

17 Maart 2023

10 meubeltrends uit het verleden die weer populair zijn in huizen over de hele wereld
Advertisement

We weten allemaal dat mode en trends voor het grootste deel een continue cyclus zijn: om de paar jaar zien we stijlvolle details terugkeren, van kleding tot woninginrichting en duizend andere sectoren, die enkele jaren of zelfs decennia daarvoor nog super populair waren. Natuurlijk komen ze enigszins bijgewerkt terug, en alleen al door het feit dat ze worden gecombineerd met vele andere elementen die zijn ontleend aan de meest moderne en hedendaagse smaak, worden ze automatisch vernieuwd, maar hun matrix is nog steeds geworteld in het verleden.

Zo maken ook in interieurtrends bepaalde stijlstromingen, bepaalde soorten materialen of accessoires die een tijdje verdwenen waren, een comeback in de mooiste en meest modieuze huizen, en zo ook op sociale media en in tijdschriften. Laten we hieronder eens kijken naar enkele van deze trends die met succes weer zijn opgedoken.

Advertisement

Koper

Kranen, handgrepen en knoppen: dit metaal, iets minder opvallend dan goud en warmer dan staal, kan een vintage touch geven aan elke badkamer, keuken en kamer in het algemeen. Ook in een volledig moderne context!

Advertisement

Vrijstaand bad

Ooit waren baden, van de meest bescheiden tot de meest weelderige, altijd vrijstaand, d.w.z. niet geïntegreerd in de architectuur van de badkamer. Vrijstaande badkuipen varieerden van die van hout en metaal tot die versierd met allerlei kostbare materialen in de herenhuizen van de grote adel. Pas veel later kwamen gemetselde badkuipen of badkuipen die met hun frame hele hoeken van de badkamer opvullen op de voorgrond.

Sinds enkele jaren zijn vrijstaande baden echter favoriet, ook bij ultramoderne en minimalistische ontwerpen.

Behang

Niets verdringt wit en felle kleuren, maar behangpapier is tegenwoordig in veel huizen over de hele wereld aanwezig. Ooit dacht men dat behang de kamer verzwaarde en het licht ontnam, maar nu waardeert men de oneindige decoraties ervan, en durft men zelfs donkere te gebruiken, misschien voor accentmuren in plaats van alle muren van een kamer. Engelse en Franse bloemmotieven zijn dus een teken van grote elegantie.

Houten panelen op de muren

Bij het zien ervan denkt men onmiddellijk aan vroegere eeuwen, van herenhuizen tot etensgelegenheden zoals tavernes en dergelijke. Toch is het idee om muren te verrijken met deze details overal erg populair geworden: het kunnen hele muren zijn die versierd zijn, of zelfs alleen de band die een deel aan de onderkant bedekt. Kleuren, afwerkingen en afmetingen kunnen elke kamer op duizend manieren transformeren.

Gesloten wandkasten in de keuken

Hangkasten, d.w.z. vele volledig open schappen, hebben weliswaar een onmiskenbare aantrekkingskracht, maar dwingen je ook om alles steeds netjes en perfect afgestoft te houden. Dus, zowel voor het gemak als voor de esthetiek, hebben klassieke wandkasten, afgesloten met deuren, opnieuw de overhand gekregen in keukens.

Advertisement

Felle kleuren in de keuken

De overheersing van beige, lichtgrijs en neutrale kleuren blijft onbetwistbaar, maar het is niet langer ongewoon om keukens tegen te komen met meubels of zelfs muren in felle en vrolijke tinten!

Maximalisme

De minimalistische stijl heeft decennialang elke vorm van uitbundigheid in de inrichting uitgesloten: elke kamer in huis leek alleen verfijnd te zijn als hij werd teruggebracht tot de essentie, met scherpe lijnen en weinig objecten in het zicht. Nu omarmen velen precies de tegenovergestelde aanpak, met explosies van kleur, een grote verscheidenheid aan materialen en opvallende combinaties.

Advertisement

Licht hout

Zeer lichte houten vloeren, en daarmee ook de meubels: ook dit was een wijdverbreide trend sinds de verspreiding van de Scandinavische smaak, en het blijft zeer populair.

Planten in overvloed

Dit wordt urban jungle genoemd, waarmee het ideaal wordt benadrukt van woonruimtes die doen denken aan de weelderige natuur, met hangplanten en rijke struiken. Ook een serieuze overvloed aan planten wordt niet langer gezien als druk, en wordt zelfs sterk aanbevolen voor het welzijn van alle bewoners!

Advertisement

Gevlochten meubels

Het idee van rieten meubelen, rotan of zelfs webbing panelen was jarenlang verbannen naar het verleden, als exponenten van een door de jaren gebukt gaande smaak. Ze werden vooral gebruikt voor buitenhoeken. Nu vinden ze echter ook een plaats in een hedendaagse context, en bovenal zien ze er ook binnen mooi uit!

Heb jij een van deze trends in je huis ingevoerd?

Advertisement