12 leuke en milieuvriendelijke kinderspeeltjes van gerecycleerde materialen

door Natasja

19 Maart 2023

12 leuke en milieuvriendelijke kinderspeeltjes van gerecycleerde materialen
Advertisement

Zelfs als ze nog heel jong zijn, zijn kinderen altijd bereid om plezier te beleven aan het maken van voorwerpen met hun eigen handen en hun fantasie de vrije loop te laten. Dus waarom niet samen met hen milieuvriendelijk en leuk speelgoed maken door de meest uiteenlopende materialen te recyclen? Er is niets dat niet creatief kan worden hergebruikt als speelmateriaal, en kinderen weten dat maar al te goed. Dus veel plezier met de kinderen bij het geven van een nieuw leven aan wat bestemd was voor de prullenbak.

We stellen hieronder 12 projecten voor om eenvoudig speelgoed te maken voor kinderen van alle leeftijden. De ingrediënten zijn steeds dezelfde: recycling, hergebruik, verbeelding, creativiteit en veel zin om iets moois te maken. 

Advertisement

1. Windvanger met sleutels

Als je thuis oude sleutels hebt en niet weet wat je ermee moet doen, is hun ideale bestemming om deel uit te maken van een windvanger. Kinderen zullen veel plezier beleven aan het maken ervan en ook aan het luisteren naar het sprookjesachtige geluid dat het zal maken. Het is heel eenvoudig te maken, gewoon wat oude sleutels kleuren en ze met watten- of wollen draadjes of touwtjes vastbinden aan een stok, de dop van een glazen pot of een CD. De projecten die je kunt maken zijn eindeloos!

Advertisement

2. Herbruikbare waterbommen

Als het warm wordt, is de beste manier om wat verfrissing te vinden een verfrissend bad. En kinderen beleven veel plezier aan het spelen met waterpistolen en waterballonnen. Waarom maak je in plaats van de gebruikelijke wegwerpballonnen geen herbruikbare waterbommen? Je maakt ze snel en gemakkelijk: neem wat oude sponzen en snijd ze in reepjes. Als je ze wilt gebruiken, doop je ze in water. Gegarandeerd plezier!

3. Trein van dozen

Een paar oude dozen zijn genoeg om een speelgoedtrein voor de kinderen te bouwen. Je kunt hem maken zoals je wilt en de kinderen zullen veel plezier beleven aan het instappen.

4. Sensorische tafel

Voor kinderen is het verkennen van de wereld en het ontdekken van nieuwe texturen en materialen door aanraking heel belangrijk. Je zou dan een sensorisch bord kunnen bouwen met gerecycleerde materialen. Wat karton voor het bord, openingen voor de ramen en stukjes stof, gedroogde peulvruchten, kralen, zaden, knopen, grassprieten en alles wat je maar kunt bedenken om aan te raken en te ontdekken. 

5. Rammelaar

Wat is een betere manier om een broertje of zusje te verwelkomen dan met een speeltje om te delen? Betrek de oudere broers en zussen bij de voorbereiding van een rammelaar: knip het handvat van een lege afwasmiddelfles uit en boor gaatjes langs de rand, knoop touwtjes met plastic dopjes aan het uiteinde en de rammelaar is klaar voor de nieuwkomer.

Advertisement

7. Klok

Je kinderen spelenderwijs de klok leren kijken? Een klok maken is heel eenvoudig met een paar gerecycleerde materialen: plastic doppen, een wegwerpbordje, wattenstaafjes of gekleurde stokjes voor de wijzers. Veel plezier!

7. Caleidoscoop

Het zal leuk zijn voor je kinderen om helemaal op te gaan in het lichtspel van een caleidoscoop en het zal nog meer voldoening geven als ze het zelf kunnen maken. Alles wat je nodig hebt is een papieren handdoekrol of een lege chipskoker, wat karton, wat kralen, wat kleine stukjes gekleurd plastic papier. Het zal geweldig worden.

Advertisement

8. Knikkerbaan

Knikkeren is niet alleen leuk op het strand: maak een baan van oude keukenpapierrollen of wc-rollen. Veel plezier met het maken van je favorite baan en versier het naar wens. Je kinderen zullen enthousiast zijn!

9. Recycling robots

Voor liefhebbers van technologie zijn robots het juiste speelgoed. En wat is er leuker dan er zelf een te bouwen? Laat je fantasie de vrije loop met de meest uiteenlopende materialen, vormen en kleuren: eierdozen, papierrollen, oude cd's, draad, touw, flessendoppen. Elk materiaal is nuttig.

Advertisement

10. Tamboerijnen

Begeleid je dansen met het geluid van muziek: tamboerijnen maken is heel eenvoudig met enkele eenvoudige gerecycleerde materialen zoals karton, plastic, belletjes, elastiekjes. Als je van slaginstrumenten houdt, zijn maracas ook heel gemakkelijk te maken met plastic bekertjes en steentjes.

Tafelvoetbal

Met een oude schoenendoos, houten spiesen, karton, verf en een pingpongbal maak je een draagbare tafelvoetbaltafel. Het zal leuk zijn om de spelletjes uit je kindertijd na te spelen.

Advertisement

12. Gitaar

Voor de toekomstige muzikanten is de ideale manier om hun hobby te benaderen het bouwen van een muziekinstrument en het ontdekken van de klanken ervan. Met oude flessen of tissuedozen, keukenpapierrollen en elastiekjes kun je een gitaar maken.

Met welk van deze werkjes zou jij willen beginnen?

Advertisement