Air fryer: 10 veelgemaakte fouten om te kennen en te vermijden

door Natasja

18 Maart 2023

Air fryer: 10 veelgemaakte fouten om te kennen en te vermijden
Advertisement

De air fryer is een zeer nuttig apparaat, zowel om geld te besparen als om gezond te blijven. Met de air fryer, die in feite lijkt op een zeer kleine geventileerde oven, kun je krokant en droog voedsel bereiden, zoals gefrituurd voedsel, maar met alleen de beweging van hete lucht. 

Niet alleen chips dus: in de air fryer kun je werkelijk alles bereiden, van voorgerechten tot desserts, met werkelijk uitstekende resultaten voor de smaakpapillen en het welzijn, en nog met het oog op de portemonnee ook. Door de kleine afmetingen van het mandje gaat het bakken namelijk sneller dan in de klassieke geventileerde oven, terwijl het koken met hete lucht zorgt voor lekker eten zonder gebruik van olie.

Maar weet je hoe je dit apparato op de beste manier moet gebruiken? We onthullen 10 veelgemaakte fouten in het gebruik ervan en hoe ze te vermijden.

Advertisement
  • Overhaast kopen: de eerste fout wordt meestal gemaakt bij de aankoop; er zijn veel modellen en maten te koop en als je de verkeerde keuze maakt, loop je het risico dat het zoveelste nutteloze voorwerp wegkwijnt in een kast of op een plank stof staat te vergaren. Als je hebt besloten je eerste air fryer te kopen of deze te vervangen, houd dan bij je keuze rekening met het gebruik dat je ervan wilt maken en het aantal personen waarvoor je wilt bakken, om verkeerde aankopen te voorkomen.
  • De gebruiksaanwijzing niet lezen: het lijkt vanzelfsprekend, maar toch is het niet zo. Hoe vertrouwd je ook bent met air fryers, elk model is uniek en daarom is het essentieel om de gebruiksaanwijzing van het apparaat zorgvuldig te lezen voordat je het gebruikt. Je krijgt dan waardevolle informatie over de juiste opslag en het onderhoud, het gebruik en de bereidingswijze van elk gerecht, waardoor je tijd, moeite en geld bespaart.
  • Het voorwarmen overslaan: net als de oven heeft de air fryer tijd nodig om op temperatuur te komen en als je voedsel plaatst wanneer het apparaat nog koud of lauw is, riskeer je het eindresultaat in gevaar te brengen.
  • Het mandje niet invetten: je hebt de air fryer gekocht om vetvrij te koken. Maar een druppel olie op het mandje voordat je het voedsel erin doet, zal je dieet niet verpesten en zorgt voor smakelijke gerechten die niet aan het rooster blijven plakken.
Advertisement
  • Het mandje overvullen: het is belangrijk de capaciteit van de friteuse te respecteren voor optimale resultaten; een te vol mandje leidt tot ongelijkmatig bakken door een gebrek aan ruimte rond het voedsel en een slechte circulatie van de hete lucht. Ook het verwijderen van het rooster om ruimte te winnen is een fout die moet worden vermeden, want hierdoor kan de lucht goed circuleren. Veel beter is het om het te bereiden voedsel in verschillende porties te verdelen.
  • Voedsel dat licht of te klein is bakken: het bakken van voedsel dat erg licht is of in te kleine stukken kan ook een probleem zijn; in het eerste geval zal de luchtcirculatie het voedsel namelijk laten rondvliegen in de kookkamer, terwijl in het tweede geval de stukken onder het rooster kunnen schuiven en op de bodem of op het verwarmingselement terechtkomen met rookontwikkeling als gevolg.
  • Het voedsel niet verplaatsen: als je het kookproces instelt en er niet bij blijft tot het klaar is, kan dit leiden tot een suboptimaal resultaat, omdat het essentieel is dat het voedsel tijdens het gebruik van de air fryer wordt verplaatst om de lucht goed te laten circuleren. Open de air fryer, haal het mandje eruit en schud het enkele seconden.
  • De air fryer niet laten afkoelen: als je de air fryer na gebruik gehaast opbergt of wast, riskeer je hem voortijdig te beschadigen; het is van essentieel belang dat het apparaat perfect is afgekoeld voordat je hem wast, om te voorkomen dat de onderdelen, vooral die van kunststof, worden beschadigd.
  • Te snel schoonmaken: een andere stap die vanzelfsprekend lijkt maar dat niet is, het schoonmaken moet goed gebeuren om het apparaat lang mee te laten gaan. Haal de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat volledig afkoelen, haal het mandje of de binnenbak eruit en was deze met de hand of in de vaatwasser (let op de aanwijzingen van de fabrikant), maak vervolgens met een vochtige doek of spons het apparaat van binnen en van buiten schoon. Let er daarbij op dat er geen resten op het verwarmingselement achterblijven. Afdrogen en weer in elkaar zetten.
  • Hem alleen voor snacks gebruiken: zoals aan het begin van het artikel is vermeld, is de air fryer een zeer veelzijdig en nuttig apparaat om tijd en geld te besparen; er alleen af en toe frietjes in bakken rechtvaardigt de aanschaf ervan niet. Experimenteer!

Ben je klaar voor je nieuwe keukenhulp?

Advertisement