Baking soda alleskunner: ontdek 14 manieren om het in het huishouden te gebruiken

door Natasja

22 Maart 2023

Baking soda alleskunner: ontdek 14 manieren om het in het huishouden te gebruiken
Advertisement

Dat baking soda een van de beste bondgenoten is bij dagelijkse karweitjes is zeker geen mysterie: we lezen vaak over de specifieke toepassingen ervan in een groot aantal situaties die te maken hebben met het schoonmaken van heel vele voorwerpen, oppervlakken en materialen in huis of zelfs in de tuin. Het is dus niet alleen een ingrediënt dat van pas komt in de keuken of voor andere middelen die verband houden met ons welzijn, maar het kan veel huishoudelijke schoonmaakmiddelen vervangen of anderszins verrijken.

De eigenschappen die steeds weer worden benut zijn die van ontsmetting, diepe reiniging en ontvetting dankzij de korrelige consistentie. En dat alles tegen zeer lage kosten: het is dus altijd de moeite waard om er een voorraad van aan te leggen om het gebruiksklaar te hebben. Hieronder vind je een overzicht van de toepassingen van baking soda in huis.

Advertisement
Creativo

Creativo

Verhoog de reinigingskracht van sponzen

Wanneer je moeilijk vuil, korsten en vet moet wegschrobben, kun je in plaats van alleen een vochtige spons of doek gebruiken, er een beetje baking soda op gieten, dat als een soort schuurmiddel werkt. Het is zeer nuttig op kranen, gootstenen, glas en sanitair dat meer vuil is dan normaal, maar pas altijd op dat je het niet gebruikt op oppervlakken die kunnen worden beschadigd (of doe het in ieder geval voorzichtig en niet te vaak).

Onaangename geuren uit afvoeren

Wanneer onaangename geuren uit de gootsteen in de keuken of wastafel in de badkamer komen, maar ook uit de douche of badkuip, is een eerste noodmiddel om te proberen baking soda en water. Giet eerst zeer heet water (zelfs kokend, als de leidingen van metaal zijn) in de afvoer. Wacht even en giet er een paar eetlepels baking soda bij, en laat het een minuut of tien zitten. Ga dan terug en giet er overvloedig heet water bij. Voor deze laatste stap kun je, als je wilt, ook een glas witte azijn erbij gieten, wachten tot het klaar is met reageren met de baking soda (minder dan een minuut is genoeg) en dan alles naspoelen met heet water.

Maak de douche grondig schoon

Wanneer je de douchecabine, tegels en bak moet schoonmaken, kan een vochtige doek, baking soda en een scheutje afwasmiddel volstaan. Giet een eetlepel baking soda op de doek, voeg slechts twee druppels vloeibaar afwasmiddel toe, wrijf vervolgens de doek tussen je handen om een emulsie te creëren en verdeel de ingrediënten er goed over. En dan vooral elleboogvet, maar met bevredigend resultaat!

Pannen bezaaid met vettig vuil

Om te voorkomen dat je pannen, koekenpannen en ander keukengerei met een korst van vuil duizend keer moet afwassen, vul je gewoon een grote teil (of de bak van de gootsteen) met voldoende warm water om ze in te laten weken (wat je later zult doen). Voeg vervolgens 200 ml witte azijn, die je aan de kook hebt gebracht, toe aan het water. Bestrooi de pannen met baking soda en als het moet opstijven, meng het dan met een beetje water tot een pasta zodat het op de vuile plekken blijft zitten. Zet de pannen nu in het water met azijn en laat het staan tot het water is afgekoeld. Wrijf alles eraf en spoel af.

Gebruik het met waterstofperoxide

Als je baking soda mengt met waterstofperoxide krijg je een zeer effectief schoonmaakmiddel, vooral als je voegen tussen tegels of spleten waar zich schimmel heeft gevormd rond het huis wilt schoonmaken. Afhankelijk van of je een spray of een crème nodig hebt om op oppervlakken te hechten, moet je de waterstofperoxide verhogen of verlagen ten opzichte van baking soda. Het is ook nuttig voor het reinigen van huishoudelijke apparaten, vooral die van roestvrij staal. Kortom, effectief maar niet te agressief, het is een combinatie die bijna overal gebruikt kan worden.

Oven als nieuw

Na enig koken wordt de ovenruimte bedekt met een vettige laag en misschien zelfs wat aangekoekt en verkoold voedsel. Maak dus een pasta van baking soda en water, smeer die op het vuil en spuit er vervolgens witte azijn op. Als het klaar is met reageren, kun je veel gemakkelijker schrobben en al het vuil verwijderen.

Gewone reiniging van stalen gootstenen

Snijd een citroen doormidden en bestrooi het oppervlak met baking soda, gebruik het vervolgens als een spons, vooral op plaatsen waar kalk zich ophoopt!

Houten snijplanken

Doe hetzelfde als hierboven voor het onderhoud van houten snijplanken, direct na gebruik.

Geschilderde oppervlakken

Als je sommige gelakte oppervlakken moet schoonmaken, strooi dan een beetje baking soda op een vochtige spons en wrijf het heel voorzichtig over de muur of gelakte meubels waar je vuil ziet. Veeg het vervolgens af met een schone droge doek.

Vloeren

Een routinereiniging kan ook met een emmer warm water en 150 gram baking soda. Eventueel kun je 10 druppels van een etherische olie naar keuze toevoegen (munt, lavendel, citrus, eucalyptus of teatree zijn het meest geschikt). Als je het doekje goed uitwringt, is het een middel dat je ook kunt gebruiken voor het af en toe schoonmaken van houten vloeren (die nooit te veel of te vaak moeten worden nat gemaakt).

Verfrisser

Voor tapijten, matrassen en bekleding, maar ook voor kasten en zelfs schoenen! Het volstaat de oppervlakken (tapijten, matrassen, tapijten, sofa's en fauteuils) te bestrooien met baking soda en dit in te laten werken alvorens alles af te zuigen. Voor kledingkasten volstaat het om een zakje of schaaltje met baking soda (en eventueel twee of drie druppels van een etherische olie naar keuze) te plakken. Voor schoenen leg er een zakje baking soda in of bestrooi de binnenkant met een laagje van het product, waarna je het de volgende ochtend uitklopt.

Op welke manieren gebruik jij baking soda in huis?

Advertisement