8 dingen die je nooit met een stofzuiger moet schoonmaken

door Natasja

17 Maart 2023

8 dingen die je nooit met een stofzuiger moet schoonmaken
Advertisement

Wanneer je de vloer, of tapijten, van droog vuil moeten ontdoen, is het eerste hulpmiddel dat in je opkomt om dit zonder enige moeite voor elkaar te krijgen zeker de stofzuiger. Hij is krachtiger dan een bezem en verwijdert het vuil beter, waardoor hij nog grondiger schoonmaakt dan met de hand. Bovenal stelt hij ons in staat deze resultaten in minder tijd te bereiken. Omdat het bovendien een zeer licht en handig hulpmiddel is, kun je het gemakkelijk altijd bij de hand houden.

Toch zijn er bepaalde materialen die je beter niet kunt stofzuigen: niet zozeer, of niet alleen, omdat de apparaten de klus niet zouden klaren, maar omdat ze de stofzuiger zelf min of meer snel zouden kunnen beschadigen. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

Advertisement
cottonbro studio/Pexels

cottonbro studio/Pexels

Door de volgende voorwerpen niet te stofzuigen (of, voor sommige, niet vaak te doen), gaan je apparaten langer mee en hoef je geen extra geld uit te geven aan reparaties! Laten we eens kijken welke dat zijn.

Advertisement

Dierenhaar en haren (indien in overvloedige plukken)

Dierenhaar en haren (indien in overvloedige plukken)

RODNAE Productions/Pexels

Het is waar dat stofzuigers de beste bondgenoten zijn wanneer je huisdieren in huis hebt, maar je moet toch voorzichtig zijn bij het gebruik van de meeste beschikbare modellen: wanneer er veel haren zijn, en het zijn grote plukken, kunnen ze het apparaat verstoppen. Hetzelfde kan gezegd worden van haren: als het er maar een paar zijn, is dat geen probleem, maar als het strengen zijn, nog erger als ze vochtig zijn, dan moet je het stofzuigen vermijden. Je zult de massa moeten verwijderen met bezems en traditionele methoden, en daarna afmaken met een stofzuiger.

Water en vloeistoffen

Water en vloeistoffen

Reddit

Er zijn apparaten die zowel kunnen wassen als stofzuigen op de vloer: die kunnen ook water en niet al te stroperige vloeistoffen opzuigen. Maar voor alle anderen zijn vloeistoffen vijand nummer één, die absoluut vermeden moet worden om het apparaat niet kapot te maken.

Glasscherven

Glasscherven

Argoson/Reddit

Als glas breekt, pak dan een bezem en eventueel ook een natte doek, maar niet naar de stofzuiger: deze scherven kunnen de interne onderdelen van de machine in kwestie beschadigen. Veeg dus eerst het grootste deel op en gebruik daarna de natte doek om alleen de splinters op te rapen die eventueel op de vloer zijn achtergebleven.

Munten, paperclips

Munten, paperclips

Pixahive

Deze metalen voorwerpen en dergelijke moeten altijd met de hand worden verwijderd voordat de zuigmond eroverheen gaat: vaak lukt het om ze naar binnen te zuigen, maar dan blijven ze in de stofzuiger steken. Het risico bestaat voor de motor of andere onderdelen. Beter te vermijden!

Advertisement

Koffiedik

Koffiedik

loup_des_steppes/Reddit

Als je bij het schoonmaken van de koffiemachine wat koffie op de vloer laat vallen, kun je beter een bezem gebruiken: in vergelijking met andere soorten vuil in poedervorm, vooral omdat het nog vochtig is, kunnen ze aan de binnenwanden van de stofzuigerbuis blijven kleven, en als die niet vaak wordt schoongemaakt, kan zich daar schimmel vormen.

Zeer fijne poeders

Zeer fijne poeders

Artem Podrez/Pexels

Er zijn soorten poeders die echt ongrijpbaar zijn, zoals bepaalde cosmetica of zelfs bepaalde ingrediënten die bij het koken worden gebruikt (poedersuiker, bepaalde zetmelen en dergelijke). Het is geen absoluut verbod, maar het opzuigen ervan kan vaak schade veroorzaken: de deeltjes zijn zo fijn dat deze poeders in de interne onderdelen van de motor kunnen kruipen en deze oververhitten.

Advertisement

Plantengrond

Plantengrond

cottonbro studio/Pezels

Ook dit is een relatief verbod: wanneer je vuil van tapijten en dergelijke opzuigt, bestaat het risico dat het vuil door het wrijven van de stofzuigerkop erover nog meer in de vezels trekt. En als je daarentegen vuil van de vloer zuigt, moet je het apparaat schoonmaken voordat je naar het volgende oppervlak gaat, omdat de stofzuiger het anders zou kunnen meenemen.

As

As

Creativo

As zorgt voor een soortgelijk probleem als fijnstof: als je het probeert op te zuigen, wordt het, omdat het heel fijn is, gemakkelijk weer eruit gegooid. Er bestaan speciale stofzuigers met bredere mondstukken en zonder gleuven waaruit de as kan ontsnappen. Denk er ook altijd aan de temperatuur van de as te controleren alvorens deze op te zuigen: de as houdt warmte vast, zelfs uren nadat het vuur is gedoofd, en dat zou elk hulpmiddel beschadigen.

Een beetje zorg en je stofzuiger gaat lang mee!

Advertisement