Advies van kwekers over hoe anthurium snel te vermeerderen vanuit een bloeiende tak

door Natasja

18 Maart 2023

Advies van kwekers over hoe anthurium snel te vermeerderen vanuit een bloeiende tak
Advertisement

De anthurium is een prachtige plant met helderrode of witte bloemen, en als je het geluk hebt zo'n plant thuis te hebben, wil je die misschien lang houden of andere identieke exemplaren hebben. Deze plant kan meestal worden vermeerderd door stuifmeelvermeerdering of door stekken, d.w.z. door een stengel of bloemsteel in water te dompelen zodat deze nieuwe wortels kan afgeven, of door deling van de kop, wat inhoudt dat de nieuwe scheuten van de moederplant worden gescheiden.

Deze laatste methode wordt aanbevolen door kwekers en zorgt ervoor dat er altijd nieuwe planten naast de moederplant groeien. Laten we samen de tips ontdekken om deze methode in praktijk te brengen.

Advertisement
Maja Dumat/Wikimedia Commons

Maja Dumat/Wikimedia Commons

De vermeerdering van Anthuriumkoppen is een moeilijk proces, maar als je het advies van kwekers opvolgt, is het heel gemakkelijk om het thuis te doen. Je kunt dit doen in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant in staat is om snel nieuwe koppen te produceren; het is ook mogelijk om dit in andere seizoenen te doen, waarbij je er echter rekening mee moet houden dat de voortplanting trager zal verlopen omdat de planten in hun rustperiode gaan. 

Haal de anthurium plant uit zijn pot als de grond vochtig is, geef hem bij voorkeur 30 minuten van tevoren water. Pak een stanleymesje of een gesteriliseerde schaar om de nieuwe koppen af te knippen, waarbij alle wortels blijven zitten. 

Verpot nu de moederplant in nieuwe grond en de nieuwe zaailingen in kleinere potten, waarbij je voor de eerste aanpassingsfase soortgelijke grond als de vorige gebruikt. Geef water en laat overtollig water weglopen.

Advertisement
Alessio D'Aprile/YouTube

Alessio D'Aprile/YouTube

Gedurende de eerste 10 dagen van aanpassing moeten de nieuwe zaailingen in de schaduw blijven en voortdurend worden gehydrateerd. Dit is de meest delicate fase van de hele operatie, waarin de planten op een constante, gematigde temperatuur moeten blijven. 

Als je de voorkeur geeft aan een eenvoudiger techniek, probeer het dan met stekken, waarmee je de plant kunt vermeerderen vanaf een bloeiende stengel. Je hoeft alleen de bloem aan de basis af te snijden en in water te dompelen, in afwachting van nieuwe wortels. 

Ben je klaar voor vermeerdering?

Advertisement