Snel en eenvoudig thuis tuinieren met deze 7 must-have trucs

door Natasja

20 Maart 2023

Snel en eenvoudig thuis tuinieren met deze 7 must-have trucs
Advertisement

Tuinieren is een activiteit met talloze voordelen, in de eerste plaats ontspanning. Maar wat kun je doen als je geen open ruimte tot je beschikking hebt? Met behulp van een paar potten en een aantal eenvoudige hulpmiddelen is het ongetwijfeld mogelijk om zelfs in een flat een groen hoekje te creëren, en er zijn een aantal trucs die je kunt toepassen. 

Wat is de beste meststof voor de potplanten? En hoe kun je een plant uit stekken vermeerderen? En vooral, hoe zorg je voor regelmatige bewatering, ook al ben je geen tuinexperts of weet je dat je een paar dagen weg moet? Hier volgen enkele geheimen om met weinig moeite weelderige planten te krijgen. 

via Creativo/Facebook

Advertisement

1. Stekken

1. Stekken

Creativo/Facebook

Om een bladplant uit stekken te reproduceren, snijd de stengel ter hoogte van de knoop af en zorg voor enkele vierkantjes noppenfolie waar je in het midden wat gaatjes maakt. Plaats de afgeknipte stengel in de noppenfolie en zet hem in water, waarbij je ervoor zorgt dat de bladeren op het plastic rusten en niet nat worden. Wacht zo lang als nodig is tot er nieuwe wortels ontstaan en verpot ze dan.

Advertisement

2. Gebroken tak

2. Gebroken tak

Creativo/Facebook

Als de tak van een van de planten gebroken is, hoef je hem niet af te knippen, je kunt hem repareren! Neem een kartonnen rietje en knip er een stuk van op de juiste lengte voor de te repareren tak. Knip het in de lengte door en wikkel het om de gebroken tak: de tak zal recht blijven en weer vastklikken.

3. DIY meststof

3. DIY meststof

Creativo/Facebook

De ideale meststof voor de planten kun je gemakkelijk thuis maken door een ingrediënt te hergebruiken dat je vaak in je keuken vindt: melk. Als je melk die over tijd is in de koelkast hebt liggen, gooi die dan niet weg, maar meng het met aarde en meng goed. Strooi de bereide meststof in je potten en je planten zullen weelderig groeien.

4. Zelf bewaterende pot

4. Zelf bewaterende pot

Creativo/Facebook

Als je van plan bent een paar dagen weg te gaan of als je bang bent dat je vergeet water te geven, dan is deze pot iets voor jou. Neem een plastic fles en knip de bovenkant eraf. Maak met een priem een gat in het midden van de kurk en haal er een touwtje doorheen. Doe wat gaas in de hals en vul het met aarde. Plaats je plant en vul het onderste deel van de fles met water. Plaats het bovenste deel van de fles met het touwtje dat uit de dop steekt en laat het water weken, zodat het geabsorbeerd wordt en je plant continu voeding krijgt.

Vind je ook niet dat tuinieren eenvoudiger is met deze trucs? Bekijk de video voor meer informatie!

Advertisement