Nog steeds vlekken op het wasgoed na het wassen? Probeer een goedkope grootmoeders remedie

door Natasja

06 Maart 2023

Nog steeds vlekken op het wasgoed na het wassen? Probeer een goedkope grootmoeders remedie
Advertisement

Hoe vaak halen we, als we klaar zijn met de was, kleding of zelfs huishoudlinnen uit de wasmachine dat niet zo schoon is als we zouden willen? Er zijn vlekken die elke wasbeurt lijken te weerstaan, ongeacht de producten die we gebruiken. Aan de basis van zo'n probleem kunnen veel verschillende redenen liggen, en er zijn zeker vlekken die bijna onmogelijk te verwijderen zijn, maar het laatste woord is nooit gezegd.

Sterker nog, als je wilt proberen een kledingstuk te herstellen waar nog wat vuil op zit, zelfs na het gewassen te hebben zoals je normaal doet, kun je een oud middel proberen, het middel van grootmoeder, gebaseerd op een ingrediënt dat je vrijwel zeker in huis hebt of dat je voor een klein bedrag kunt verkrijgen: we hebben het over de verschillende soorten zetmeel die in de keuken worden gebruikt. De meest gebruikelijke zijn maïs- of rijstzetmeel, maar het is ook gemakkelijk dat men aardappelzetmeel in huis heeft.

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Het zetmeel dat in deze remedies wordt gebruikt zal altijd in vloeibare vorm zijn, dus zetmeel in poedervorm (zoals gemakkelijk te kopen maïs- of rijstzetmeel) moet worden opgelost in water, of er kan zetmeel worden gebruikt dat wordt verkregen door het koken van aardappelen of andere voedingsmiddelen (tapioca of arrowroot bijvoorbeeld).

Hoe aardappelzetmeel te gebruiken voor de was

Het beste is om het direct op de stof aan te brengen. En dat kan op verschillende momenten:

  • Tijdens het wassen: spuit aardappelzetmeel op de vlekken, of laat het kledingstuk in de zetmeeloplossing weken. Idealiter gebeurt dit na het wassen, maar vóór het uitspoelen. Je kunt dan proberen een wascyclus te starten die zich beperkt tot spoelen.
  • Voor het wassen: om uw kansen op succes in de wasmachine te vergroten, kun je het kledingstuk voorbehandelen door het te laten weken in lauw water waarin je twee eetlepels zetmeelpoeder of een glas vloeibaar zetmeel oplost. Je kunt het product ook rechtstreeks op de vlek spuiten, een paar minuten wachten en dan beginnen met de gebruikelijke wasbeurt.
  • Na het wassen: je kunt alleen het bevlekte deel onder handen nemen. Spuit het zetmeel op de vlek, wacht een paar minuten en houd een druppel wasmiddel klaar. Giet de zeep op de vlek en schrob voorzichtig met een borstel, daarna spoelen met lauw water.

 

Advertisement
UtopiaGuy1/Reddit

UtopiaGuy1/Reddit

Van de verschillende methoden is de voorwas de meest succesvolle: zetmeel helpt bij het verwijderen van zelfs soorten vuil die gewoonlijk meer weerstand bieden, zoals olieachtig vuil of vuil veroorzaakt door vet voedsel, of vuil achtergelaten door het gebruik van cosmetica (foundation, lippenstift, enz.). Het is de moeite waard zetmeel te proberen om je favoriete kledingstukken te redden!

Advertisement