Laat je creativiteit de vrije loop: gebruik elk voorwerp om een prachtig schilderij te maken

door Natasja

25 Maart 2023

Laat je creativiteit de vrije loop: gebruik elk voorwerp om een prachtig schilderij te maken
Advertisement

Hoe vaak bewonderen we niet een schilderij, in een museum of winkel of zelfs online, en denken we dat het mooi zou zijn om het thuis te hebben, maar wie weet hoeveel zoiets zou kosten, en waar zouden we zo'n stuk ooit kunnen vinden? Als we ons dan voorstellen het huis te versieren met de vrucht van onze artistieke talenten, terwijl we die nooit in het bijzonder lijken te hebben, laten we het idee vallen nog voordat het zich volledig heeft gevormd.

Natuurlijk kun je niet improviseren om resultaten te bereiken zoals die van de grote meesters, maar heel vaak weet je niet dat je over meer dan voldoende vaardigheden beschikt om iets moois te maken dat je graag aan de muur zou willen hangen. En naast vaardigheden heb je vrijwel zeker ook alles wat je nodig hebt, of bijna alles, klaar in huis. Hieronder leggen we uit hoe je met gewone voorwerpen betoverende schilderijen kunt maken.

via https://www.facebook.com/watch...

Advertisement
Creativo/Facebook

Creativo/Facebook

Denk bijvoorbeeld aan een schilderij van een bloemenveld, met een blauwe lucht, gras en een ontelbaar aantal bloemetjes die het gezichtsveld vullen met prachtige kleuren. Dit alles in een impressionistische stijl, die niet verrassend altijd favoriet is over de hele wereld en op elke leeftijd. Het is niet zo moeilijk als je denkt, en om het echt voor elkaar te krijgen help je jezelf, naast een paar penselen en je doek, met:

  • een vork
  • een afwasspons 
  • wat aluminiumfolie
  • wattenstaafjes
  • watje
  • een houten wasknijper 

Wat penselen betreft, heb je een niet te grote platte nodig, het soort dat ook voor DIY wordt gebruikt, en een dunnere met vrij lange haren, voor bijwerken en kleinere details. 

Ook heb je tubes acrylverf nodig: blauw en lichtblauw voor de lucht, violet voor de bloemen, twee tinten groen voor het gazon, lichtblauw en smaragdgroen voor de details onderaan. Houd ook wat geel, wit en zwart klaar. Voor eventuele andere kleuren kun je op smaak afgaan, of de video onderaan het artikel bekijken.

De truc is om te beginnen met de achtergrond

Begin met stroken kleuren direct uit de tube, royaal: twee van blauw, dan naar beneden twee van lichtblauw (en deze twee nemen de bovenste helft van het doek in beslag). Onmiddellijk onder het midden, hoewel dit in contact met de andere kleuren geen probleem is, deponeer je kleine hoeveelheden violet. Gevolgd, nog steeds naar beneden, door drie strepen groen, dan één van lichtblauw en tenslotte een lijn van (zeer royale) stippen smaragdgroen.

Verdeel nu met het grootste penseel de kleuren over elkaar en ga er met horizontale streken overheen. Pas als je het laagste deel van de weide hebt bereikt, kun je beginnen met het geven van verticale streken.

Ga aan de slag met vorken en andere voorwerpen!

Tik met de spons vanaf de zachte kant op het hele oppervlak, en schraap aan de onderkant met de tanden van de vork de kleur af: dat worden bloemstelen en grassprieten. 

Een bolletje aluminiumfolie wordt gebruikt om lichtgroen op de stengels te deppen, terwijl een bosje in geel gedoopte wattenstaafjes de bloeiwijzen vormen.

Je kleine meesterwerk krijgt vorm, en je kunt zien hoe gemakkelijk het te maken is, en vooral hoe prachtig het uiteindelijke effect is, in de video hieronder, waar je ook een andere tutorial zal ontdekken voor een ander DIY-kunstwerk.

Advertisement

https://www.facebook.com/watch...

Advertisement