Nuttige tips om kasjmier te wassen zonder het kledingstuk te beschadigen

door Natasja

04 Maart 2023

Nuttige tips om kasjmier te wassen zonder het kledingstuk te beschadigen
Advertisement

Kasjmier kledingstukken behoren tot de meest kostbare items in een kledingkast. Dit type wol verdient, net als andere even zachte en fijne garens, altijd een speciale behandeling, om de schoonheid te behouden en niet voortijdig te beschadigen. Daarom laten we in de meeste gevallen die kledingstukken waar we zoveel waarde aan hechten liever over aan de experts, door ze naar de wasserette te brengen waar ze niet het risico lopen te vervilten, te krimpen of op een andere manier te worden beschadigd. Thuis bestaat er altijd het risico dat een van die ongelukjes gebeuren die de integriteit van de trui of sjaal in gevaar brengen.

Met de nodige zorgvuldigheid kan kasjmier echter ook thuis worden verzorgd, misschien wanneer er geen tijd of mogelijkheid is om naar de wasserette te gaan. Lees verder om te ontdekken hoe dat moet.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wasmachine ja of nee?

De eerste regel om te onthouden is dat het altijd beter is om met de hand te wassen. Het lijkt vanzelfsprekend, maar als je kan profiteren van de technologie, misschien doordat je een hypermoderne wasmachine met een programma voor wol en fijne was hebt, dat je in de verleiding brengt, gebruik je dat waarschijnlijk liever. Maar het is beter om dat niet te doen, en te kiezen voor een beetje extra inspanning, die echter niet zo veel is: een kwartiertje kan al genoeg zijn.

Dit gezegd zijnde, kun je kasjmier eigenlijk ook in de wasmachine stoppen, al moet je dat wel voorzichtig doen. Wat je zeker nooit moet doen, is de wasdroger gebruiken.

Voor en na het wassen

In plaats van gelijk het kledingstuk te wassen, met de hand of in de wasmachine, telkens als er een beetje vuil op het kledingstuk zit, is het beter om een topische wasbeurt te geven, alleen op de vlek. Kasjmier mag namelijk niet te vaak worden gewassen, en dat verlengt de periode tussen twee wasbeurten.

Zorg er verder bij het opbergen voor dat het schoon is en geen geurtjes draagt (parfum, lotion, zweet). Onbehandelde vlekken en geuren blijven tussen de vezels zitten en kunnen zelfs insecten aantrekken. Plaats deze kledingstukken dus bij voorkeur in linnen of katoenen zakken, die ze beschermen maar ook laten ademen.

Handwas

Voor de handwas is het voldoende om te beschikken over het volgende:

  • wasmiddel zonder spoelen
  • een grote teil (ook een badkuip is goed, of een zeer grote wastafel)
  • een handdoek

1. Vul de teil met koud water tot de helft van de inhoud (in de badkuip volstaan 4 of 5 vingers water)
2. Giet er een kleine hoeveelheid wasmiddel in, volgens de aanwijzingen van de fabrikant
3. Laat het kledingstuk weken en beweeg het met je handen voorzichtig zodat de zeep en het water goed tussen de vezels doordringen
4. Laat het 10 minuten weken
5. Laat het water weglopen en knijp dan zachtjes in het kledingstuk om alle overtollige vloeistof te verwijderen. Niet wrijven of draaien, alleen zachte bewegingen om het kledingstuk niet te beschadigen.
6. Leg het kledingstuk plat te drogen en leg er een schone handdoek onder. Je kunt het proces ook versnellen door het kledingstuk samen met de handdoek op te rollen en het vervolgens (nog steeds plat liggend) op een andere droge handdoek te laten drogen.

 

Advertisement
Pexels

Pexels

In de wasmachine

Om het wassen met de wasmachine te proberen, help je jezelf door het kledingstuk in een waszak te stoppen, het soort dat wordt gebruikt om delicaat wasgoed te beschermen. De rest van het wasgoed dat je in de trommel doet, moet uit een paar lichte stukken bestaan. Kies het wasprogramma voor fijne was, met koud water en zo weinig mogelijk toeren. Voor het drogen ga je op dezelfde manier te werk als bij de handwas.

Heb je thuis al met succes kasjmier gewassen?

Advertisement