Plinten schoonmaken? Vermijd inspanning met 4 eenvoudige trucs

door Natasja

02 Maart 2023

Plinten schoonmaken? Vermijd inspanning met 4 eenvoudige trucs
Advertisement

Het schoonmaken van vloeren is iets dat we elke dag of bijna elke dag doen, maar als het om muren en plinten gaat, besteden we misschien iets meer tijd om ze weer in optimale staat te krijgen. Ze zijn namelijk vaak moeilijker bereikbaar en je moet goed georganiseerd zijn, alles leeg maken en de nodige tijd vinden tussen de duizenden andere dingen die je dagelijks moet doen.

In het geval van plinten, aangezien ze zo laag zijn, dwingen ze je te bukken en je rug te buigen om grondig werk te verrichten. Als je echter consequent genoeg bent bij het schoonmaken, zal zich daar geen vuil ophopen dat te hardnekkig en moeilijk te verwijderen is, en dan kun je je redden zonder ongemakkelijk te staan, zonder te hurken: je hoeft alleen maar een paar eenvoudige trucs te leren.

Advertisement
Plinten schoonmaken? Vermijd inspanning met 4 eenvoudige trucs - 1

Natuurlijk weten we allemaal dat om de moeilijke plekken op de muren te bereiken, of het nu de bovenste hoeken onder het plafond zijn of de onderste hoeken waar de plint loopt, men zichzelf kan helpen met een bezem of een ander soortgelijk hulpmiddel. Maar het volstaat niet om gewoon met de haren van een bezem of het blad van een trekker over de plint te vegen: er moet ook een andere list worden gebruikt om de handeling echt doeltreffend te maken. 

Oude lakens, theedoeken, microvezeldoeken, oude niet te dikke handdoeken: al deze soorten stof kunnen helpen. Je moet ze weken in gelijke delen water en azijn (gewoon alles mengen in een spuitfles) en ze om de bezem (of platte mop of trekker) wikkelen, waarbij je ze stevig vastmaakt met een touwtje of elastiekje rond de steel, en ze vervolgens over het oppervlak vegen om al het vuil op te vangen.

Als alternatief kun je ook oude lakens nemen, ze verkleinen tot stukken waarin je een bezem kunt wikkelen, een glazen pot vullen met een glas water en een glas azijn, en een paar druppels afwasmiddel. Goed schudden, en dan de pot vullen met de stukken stof. Als je de vloeistof moet vermeerderen, doe dat dan altijd naar verhouding. Laat het textiel een nacht weken, haal het er dan uit en wring het goed uit, zodat het alleen vochtig is en niet druipt van het water. Je kunt ze gebruiken om al het vuil op te vangen, net als hierboven beschreven. In plaats van azijn kun je ook citroensap gebruiken als je dat liever hebt!

Oude panty's: als je alleen hoeft af te stoffen en niet ook hoeft te ontvetten, zijn deze de handigste oplossing. Ook deze kun je om een bezem, stok of welke houder dan ook wikkelen, zodat je ze over de plint kunt halen zonder te hoeven bukken.

Oude sokken: je kunt ze op dezelfde manier gebruiken als de hierboven genoemde doekenknipsels, maar dan alleen voor droog afstoffen.

Advertisement