4 nuttige tips om bankkussens perfect te reinigen

door Natasja

05 Maart 2023

4 nuttige tips om bankkussens perfect te reinigen
Advertisement

De bank is een van de meest gebruikte meubelstukken in huis. Het is de plek waar we ons ontspannen, maar het is ook de plek waar we gasten ontvangen; er wordt op gewerkt, er wordt op gegeten. Kortom, de bank dreigt snel een van de vuilste plekken in huis te worden als je er niet de juiste aandacht aan besteedt. 

Niet alle zitbanken zijn hetzelfde en daarom verschillen de reinigingsstappen naargelang het type zitbank. Het belangrijkste is een zekere regelmaat aan te houden om te voorkomen dat stof, haar, haren van huisdieren of vlekken het uiterlijk verpesten en de bank er voortijdig lelijk, vuil en oud uit laten zien.

Advertisement

1. Zuigen

1. Zuigen

Creativo

Allereerst is het noodzakelijk de kussens regelmatig te stofzuigen, ten minste eenmaal per week, vaker als er kleine kinderen of huisdieren in huis wonen. Gebruik een borstel voor bekleding om stof, haar en kruimels te verwijderen en stofzuig lichtjes in de richting van de vezels. Als de kussens afneembaar zijn, draai ze dan om en stofzuig ook de andere kant. Onthou tijdens deze stap eventuele vlekken die je later kunt verwijderen. 

Advertisement

2. Behandeling van vlekken

Denk eraan dat het altijd beter is om verse vlekken te behandelen, omdat ze na het drogen moeilijker te verwijderen zijn. Maar ook als de vlekken nu droog zijn, kun je ze in een paar stappen verwijderen. Maak een mengsel van afwas- of wasmiddel en water, doe het in een fles en schud tot het schuimt. Maak vervolgens een schone doek nat en veeg de vlek af door in de richting van de vezels te wrijven. Spoel de doek uit en verwijder het resterende schuim van de bank.

Als je daarentegen op zoek bent naar een natuurlijk middel, bereid dan een ontsmettings- en vlekverwijderingsoplossing door het sap van een citroen en 2 eetlepels baking soda in 2 liter lauw water te gieten. Ook deze oplossing moet op de bank worden aangebracht volgens dezelfde procedure als de vorige.

De daaropvolgende reinigingsstappen zijn verschillend, afhankelijk van het soort kussens: verwijderbaar of niet-verwijderbaar. 

3. Verwijderbare kussens

3. Verwijderbare kussens

Creativo

Als de kussens afneembare hoezen hebben, verwijder dan de hoezen en was ze apart. Vul nu het bad voor ongeveer 1/3 met water en giet er 2 eetlepels vloeibaar wasmiddel in, goed mengen. Dompel de kussens volledig onder in het water en pomp ze met je handen, zodat het water volledig in de vezels dringt. Laat ze 10-15 minuten weken voordat je de handeling een tweede keer herhaalt. Spoel vervolgens de kussens uit door ze goed uit te knijpen en ze in schoon water te dompelen. Wring de kussens voorzichtig uit, wikkel ze vervolgens in droge handdoeken en druk ze voorzichtig aan om al het overtollige water eruit te knijpen. Laat ze aan de lucht drogen voordat je de kussens terugplaatst.

4. Niet-verwijderbare kussens

Als de kussens niet verwijderbaar zijn, is de beste oplossing een apparaat voor het reinigen van bekleding, dat een reinigingsoplossing in de stof duwt en deze vervolgens uitzuigt, waarbij ook het vuil wordt verwijderd. Na het gebruikelijke stofzuigen om stof, kruimels en haar te verwijderen, doe een compatibiliteitstest door het apparaat over een klein, niet-zichtbaar deel van de bank te laten gaan. 

Wanneer je er zeker van bent dat het apparaat de bank niet zal beschadigen, ga verder met de reiniging door in delen te werken. Indien nodig herhaal de handeling meerdere malen, waarbij je er rekening mee houdt dat de bank schoon is wanneer het water helder is. Laat de kussens volledig drogen voordat je de bank weer gebruikt; als uje de droogtijd wilt versnellen, kun je een ontvochtiger of een ventilator in de buurt installeren.

Advertisement