Blijven er oude plakbandsporen achter op de meubels? Ontdek hoe je ze kunt verwijderen

door Natasja

01 Maart 2023

Blijven er oude plakbandsporen achter op de meubels? Ontdek hoe je ze kunt verwijderen
Advertisement

Een poster, een affiche van een film of evenement, ook foto's en meer: er zijn zoveel redenen waarom we iets op meubels willen plakken met behulp van plakband. Plakband is in feite de snelste en gemakkelijkste oplossing, en misschien gebruiken we af en toe ook gekleurde tape (washi tape) om allerlei decoraties te maken.

Het nadeel is echter dat ze op den duur lijmresten achterlaten op het oppervlak van de meubels. En soms gebeurt het dat je het niet op tijd verwijdert, zodat dat spoor steeds duidelijker en moeilijker te verwijderen wordt. Je hoeft het echter niet per se op te geven: er zijn namelijk enkele eenvoudige methoden die je kunt proberen om de meubels te herstellen door de plakbandsporen te verwijderen.

Creativo

Creativo

  • Olijfolie - of andere plantaardige olie om mee te bakken: 
  1. Neem wat keukenpapier, of ook een schone oude lap, en maak het goed nat met olie en wrijf het royaal over de sticker.
  2. Laat gedurende 3 uur of iets minder zitten.
  3. Wrijf krachtig over de sticker, en probeer zoveel mogelijk te verwijderen.
  4. Het kan nodig zijn jezelf te helpen met een beetje gedenatureerde alcohol, altijd met behulp van een schone lap of beter nog een watje.
  5. Week een zachte doek in water met een druppel afwasmiddel (of Marseillezeep) en veeg over het meubel op de te reinigen plek.
  6. Droogwrijven met een droge doek.

Sommige mensen gebruiken ook babyolie, mayonaise en zelfs pindakaas in plaats van plantaardige olie.

  • Als je de resten direct na het verwijderen van het plakband wilt verwijderen, dus als de lijm nog vers is, kun je de plek verwarmen met een föhn, en het er voorzichtig af schrapen met een creditcard of spatel. Wees echter voorzichtig met hout: sommige soorten zijn delicater en kunnen worden beschadigd door de nabijheid van een dergelijke warmtebron.
  • Gedenatureerde alcohol: dit is een iets agressiever middel op hout dan olie en kan ook de afwerking een beetje beschadigen (vooral op gelakte of gelamineerde meubels). Gebruik het dus alleen als de vlek klein is en misschien op een onopvallende plek zit. Gewoon een watje met alcohol doordrenken en inwrijven. Vervolgens kun je met een creditcard, ook met je vingernagel of een hard maar niet scherp voorwerp, langzaam proberen de lijm weg te wrijven.
  • Je kunt op dezelfde wijze ook aceton gebruiken, dat je een paar minuten op de vlek laat zitten voordat je het er met een vochtige doek afveegt.

Heb je wel eens deze methoden geprobeerd om sporen van plakband of lijm van meubels te verwijderen?

Advertisement