Vetplanten om binnenshuis te kweken: de 5 mooiste planten om je kamers te verfraaien

door Natasja

27 Februari 2023

Vetplanten om binnenshuis te kweken: de 5 mooiste planten om je kamers te verfraaien
Advertisement

Vetplanten zijn de meest favoriete planten voor de binnenhuisarchitectuur, en niet zonder reden: ze groeien meestal vrij langzaam, ze hebben geen constante verzorging nodig zoals veel andere planten, en ze hebben toch werkelijk schitterende vormen en kleuren die op duizend verschillende manieren het huis kunnen verfraaien. Er zijn dus oneindig veel soorten en variëteiten, met cultivars die nu werkelijk adembenemende eigenschappen hebben.

Er zijn vetplanten, die we allemaal kennen en mooi vinden, zoals sansevieria of aloë vera, en andere die misschien wat minder bekend zijn, maar het verdienen om bekend te worden. Wij laten er hieronder vijf zien.

Advertisement

Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)

Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)

princess-panchali/Reddit

Een vetplant met een delicaat en romantisch uiterlijk: de plant ontwikkelt namelijk vele slanke, flexibele takken, waaraan vlezige, vaak bonte bladeren groeien in een schattige hartvorm. In de zomer krijgt hij ook schattige bloemetjes en na de bloei vormen zich knolachtige uitsteeksels bij de bladeren, die ook heel leuk zijn om te zien.

Zijn ideale temperatuur ligt tussen 18 en 25 graden, hoewel hij het ook uithoudt in ruimtes waar de temperatuur in de winter af en toe tot 10-12 graden daalt. Hij geeft de voorkeur aan lichte plaatsen, maar niet noodzakelijkerwijs aan directe zon. Hij doet het bijvoorbeeld heel goed op vensterbanken op het oosten/zuidoosten. Zoals alle vetplanten hoeft hij niet vaak water te krijgen; integendeel, het is beter te wachten tot alle grond volledig is opgedroogd.

Advertisement

Haworthia cooperi

Haworthia cooperi

leafypainter/Reddit

Een plant waar je nooit op uitgekeken raakt: deze Haworthia heeft vlezige bladeren die op transparante knoppen lijken, vooral wanneer ze aan het licht worden blootgesteld en vooral wanneer ze nog jong zijn. Ze zijn als rozet gerangschikt, en de plant houdt altijd een zeer compacte groeiwijze, waardoor hij zijn schoonheid in de loop der tijd behoudt.

Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, is tamelijk resistent en groeit langzaam. Hij geeft de voorkeur aan een blootstelling met 4 tot 5 uur indirect ochtendlicht. Wat het water geven betreft, geldt hetzelfde als voor de ceropegia is aangegeven, wat ook betekent dat hij in de winter zelfs één keer per maand water kan krijgen (of meer, als de omgeving een beetje vochtig is), zonder ooit te overdrijven met de hoeveelheid water.

Ezelstaart - Sedum morganianum

Ezelstaart - Sedum morganianum

quintyoung/Reddit

De sedum morganianum is een andere grote favoriet voor interieurdecoratie en is de plant om op lichte plaatsen bij manden te hangen, zodat het uit dikke 'touwen' of 'staarten' bestaande bladerdek goed kan worden bewonderd, waarbij de vlezige bladeren zeer dicht op elkaar staan en een prachtig effect creëren. Uiterst droogtebestendig, moet hij bij warm weer om de veertien dagen of tien dagen water krijgen, in ieder geval wanneer de grond volledig uitdroogt.

Zoals alle vetplanten houdt hij niet van teveel water, wat gemakkelijk kan leiden tot wortelrot en daaruit voortvloeiend verval van de hele plant.

Orostachys spinosa

Orostachys spinosa

amsterdamhighs/Reddit

Stel je een zonnebloem voor, maar dan in de vorm van een vetplant, dan heb je deze onmiskenbaar ogende en werkelijk fascinerende vetplant voor ogen. Hij heeft de eigenschap zeer goed bestand te zijn tegen lage temperaturen, dus is hij ook geschikt voor huizen waarvan men over het algemeen denkt dat vetplanten het niet aankunnen.

Hij geeft de voorkeur aan een lichte blootstelling, maar verdraagt geen vochtigheid. Als hij groeit, heeft hij de neiging een compact tapijt te vormen, zonder veel boven de grond te groeien. Ook voor deze plant gelden dezelfde regels als de andere planten.

Echeveria 'Black Knight'

Echeveria 'Black Knight'

Reddit

Echeveria's behoren tot de meest geliefde en populaire vetplanten ter wereld, een favoriet bij het maken van ook zeer creatieve composities, zoals foto's om aan de muur te hangen of die in oude voorwerpen (schoenen, tassen, koffers, enz.). De reden? Er is een oneindige verscheidenheid aan vormen en kleuren, en het is moeilijk om de mooiste en origineelste te kiezen. Veel bekendheid geniet echter de variëteit "Black Knight", vanwege zijn donkere, bijna zwarte bladeren en - als je echt goed kunt kweken - rode bloeiwijzen.

Inheems in Midden-Amerika, overleeft hij niet gemakkelijk in koude klimaten en geeft hij de voorkeur aan een temperatuur die nooit onder de 10° zakt en eerder rond de 20-23° ligt. Hij houdt van blootstelling in de volle zon of tenminste licht, zij het met indirect licht. Hij verdraagt droogte goed en wil niet teveel water.

Welke van deze planten zou je graag in huis hebben, of kweek je misschien al?

Advertisement