Ontdek meer over magnetische vloeren: mooi om te zien en gemakkelijk te installeren

door Natasja

28 Februari 2023

Ontdek meer over magnetische vloeren: mooi om te zien en gemakkelijk te installeren
Advertisement

De vloer is een van de oppervlakken waarop we het meest letten bij de keuze van de inrichting van een woning. Niet alleen heeft het uiterlijk een enorme invloed op het succes van de inrichting in elke kamer, gezien de grootte van het oppervlak dat de vloer bedekt, maar het is ook het meest gebruikte element van alle elementen waaruit een kamer bestaat. Het constante heen en weer geloop, misschien in combinatie met de poten van onze viervoeters, zet ons er vaak toe aan wat meer te investeren in de keuze van materialen die niet alleen mooier, maar vooral ook duurzamer zijn.

Soms echter maken kosten en tijd sommige keuzes echt onmogelijk, zodat we misschien afzien van de schoonheid van mooie materialen zoals bepaalde soorten hout of steen. Maar gelukkig is er een innovatieve oplossing die veel sneller te installeren is, zozeer zelfs dat men het vaak zelf doet: dit zijn magnetische vloeren

Advertisement

Met dit type vloerbedekking kun je in korte tijd het uiterlijk van elke ruimte vernieuwen, zonder dat je een fortuin hoeft uit te geven aan het werk van de expeet, en kun je genieten van vele verschillende afwerkingen. Ze zijn namelijk samengesteld uit magnetische tegels, gemaakt van thermoplastisch materiaal, en vormen een mooi en duurzaam oppervlak.

Zoals je in de video hierboven kunt zien, bestaat een magnetische vloer uit twee bestanddelen:

  • De magnetische folie als ondervloer van zeer dun gemetalliseerd materiaal, die op de vloer wordt gelegd;
  • De magnetische tegels, die in de meeste gevallen van PVC zijn gemaakt en dan een groot aantal afwerkingen kunnen hebben om het uiterlijk van houten vloeren en meer te simuleren.

Geen lijm of cement! Wanneer tegels en de folie met elkaar in contact komen, wordt namelijk een magnetisch veld gecreëerd dat ervoor zorgt dat elk deel van de vloer stevig wordt vastgehouden, zonder risico dat de verschillende tegels op de folie wegglijden of verschuiven wanneer je erop loopt.

Advertisement
Leroy Merlin

Leroy Merlin

Een essentiële voorzorgsmaatregel is echter om vóór het leggen het gehele loopoppervlak dat door de folie en vervolgens door de tegels zal worden bedekt, perfect schoon te maken: er moet op worden gelet dat er geen enkel steengruis is, dat het perfect vlak is en dat er geen scheuren of barsten zijn. Deze vloer moet dus eventueel worden hersteld voordat de folie wordt gelegd.

Met de nodige maatregelen kan dit type vloerbedekking dus ook op vloerverwarming worden gelegd.

Dus als je je huis wilt opknappen of anderszins wilt vernieuwen, kan een magnetische vloer uitkomst bieden, want je kunt het ook over een bestaande vloer leggen! Wat vind jij ervan?

Advertisement