Haal de geur van gefrituurd voedsel uit je kleren met de juiste tips en trucs

door Natasja

26 Februari 2023

Haal de geur van gefrituurd voedsel uit je kleren met de juiste tips en trucs
Advertisement

Gefrituurd eten is waarschijnlijk wat we het lekkerst vinden. En soms is het fijn om ons eraan over te geven. Maar naast het feit dat het niet echt geschikt is voor een gezonde en evenwichtige voeding, is er de onaangename geur die na het koken en eten blijft hangen.

De omgeving, de kleren en het haar raken er zo mee doordrenkt dat het vervolgens moeilijk is om er vanaf te komen. En als er niets aan gedaan wordt, kan de geur dagenlang aanhouden. Er zijn echter tips en trucs die je kunt gebruiken om kleren weer fris te laten ruiken, zonder ze te wassen of, als het echt niet anders kan, door ze te wassen.

We leggen alles hieronder uit.

Advertisement
a_1steak_sauce/Reddit

a_1steak_sauce/Reddit

Om te voorkomen dat de stank van gefrituurd voedsel in huis blijft hangen en kleding doordrenkt raakt, kun je het beste een aantal maatregelen nemen:

  • Hou de afzuigkap altijd goed schoon en vervang de filters wanneer dat nodig is.
  • Zorg er bij het frituren zoveel mogelijk voor dat de ruimte goed geventileerd wordt, door deuren en ramen zoveel mogelijk open te zetten.
  • Sluit de deuren van andere kamers om ervoor te zorgen dat de geur zo veel mogelijk beperkt blijft tot de keuken.
  • Als je jassen, jacks en accessoires aan een kapstok bij de keuken hebt hangen, verplaats ze dan naar een andere afgesloten ruimte.
  • Als je kunt, maak je haar vast om het gedeeltelijk tegen de geur te beschermen.

Advertisement
Amazon

Amazon

Wanneer de kleren doordrenkt zijn met de geur van gefrituurd eten en je geen tijd hebt om ze te wassen omdat je ze onmiddellijk nodig hebt, heb je echter meer dan één alternatief:

  • je kunt het kledingstuk op een hanger hangen en er stoom op spuiten met een strijkijzer. De stoomdeeltjes zullen helpen om de geur te verwijderen.
  • je kunt het kledingstuk buiten ophangen om het te luchten met takjes rozemarijn, lavendel of laurierblaadjes eraan vast.
  • of je stopt het kledingstuk in de droger en laat het drogen met een zakje lavendel of gedroogde citrusschillen erin.

Deze middelen zijn echter goed in noodgevallen, wanneer je geen tijd hebt om de kleren te wassen of in ieder geval wanneer ze niet zo geïmpregneerd zijn dat je ze niet kunt behandelen door de geur gedeeltelijk te camoufleren. Anders is wassen noodzakelijk. En aangezien de frituurlucht zo hardnekkig kan zijn in stoffen dat de geur zelfs met water niet verdwijnt, is het ook bij het wassen een goed idee om speciale trucs toe te passen. De belangrijkste en meest aanbevolen is om de kleren te laten weken in een oplossing van water en baking soda, witte azijn of appelciderazijn, alvorens ze normaal te wassen.

Heb je in het verleden al enkele van deze strategieën toegepast?

Advertisement