Knoflook voor de orchideeën: ontdek hoe je het kunt gebruiken voor mooie, weelderige planten

door Natasja

21 Februari 2023

Knoflook voor de orchideeën: ontdek hoe je het kunt gebruiken voor mooie, weelderige planten
Advertisement

Orchideeën zijn planten die de aandacht weten te trekken van iedereen die ze in huis, winkel of kwekerij tegenkomt: ze zijn elegant en de vorm van de bloem is echt onmiskenbaar, ook al zijn er eigenlijk heel veel soorten. Een gezonde, bloeiende plant is een trots voor wie er thuis een kweekt, maar soms is het resultaat de consequentie van veel toewijding en voortdurende zorg. 

Aangezien de bekendste soorten in de natuur eigenlijk epifyten zijn (ze groeien niet in de grond, maar met hun luchtwortels aan bomen) en in een heel ander tropisch klimaat gedijen dan bij ons, brengt de thuiskweek enkele uitdagingen met zich mee. Zo wordt het nuttig om alle mogelijke middelen te gebruiken, vooral die welke praktisch gratis en volledig natuurlijk zijn, zoals de hulp van knoflook.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Precies, de bol met de scherpe en onmiskenbare smaak, die we in de keuken gebruiken om duizend gerechten op smaak te brengen, kan van pas komen bij de verzorging van groen, en ook van onze geliefde orchideeën.

Tegen bacteriën, schimmels en insecten die de gezondheid van de orchideeën kunnen bedreigen, is knoflook een preventieve, of licht curatieve (kortom, het verricht geen wonderen als de situatie ernstig is, maar het helpt als het probleem net begonnen is) oplossing om te proberen. Er zijn twee manieren om gebruik te maken van de eigenschappen ervan:

  • Door het knoflookpoeder te gebruiken, om een soort thee te bereiden. Je hebt één eetlepel knoflookpoeder nodig (het soort dat je ook voor het koken gebruikt) per 500 ml water. Meng alles samen in een spuitfles en je kunt het mengsel direct op de bladeren spuiten en de grond besproeien.
  • Hele teentjes gebruiken: in dat geval heb je twee teentjes zeer verse knoflook nodig. Verwijder de schil en kook wat water in een pan (een halve liter is voldoende). Wanneer het water kookt, haal het van het vuur en leg de teentjes knoflook erin. Laat ze een nacht of zelfs 24 uur staan. Zeef vervolgens alle vloeistof, giet het in de spuitfles en spuit op de kraag van de orchidee en op de potgrond.

Advertisement
CharlotteGrayson/Reddit

CharlotteGrayson/Reddit

Je kunt een iets rijker product gebruiken als bestrijdingsmiddel, waarvoor je een teentje knoflook, een eetlepel minerale olie (of witte olie) en wat water nodig hebt. 

  1. Neem een glas en giet er de minerale olie in.
  2. Plet de knoflook en doe het in de olie, waar je het twee dagen laat liggen.
  3. Giet 750 ml water in de spuitfles.
  4. Filter de olie en giet het in de fles.
  5. Voor elk gebruik goed schudden en direct op de planten spuiten.

Let altijd op veranderingen in de plant: elke plant kan anders reageren, dus het kan nodig zijn, vooral als de bladeren geel worden, om het middel meer te verdunnen.

In ieder geval moeten deze middelen af en toe worden gebruikt (bijvoorbeeld eenmaal per maand of om de drie weken) en mogen ze niet worden beschouwd als vervanging van meststoffen. 

Heb je wel eens geprobeerd knoflook te gebruiken voor je orchideeën?

Advertisement