Schimmel uit de pakking van de wasmachine verwijderen met een eenvoudige truc

door Natasja

17 Februari 2023

Schimmel uit de pakking van de wasmachine verwijderen met een eenvoudige truc
Advertisement

We weten allemaal dat de wasmachine, zoals elk huishoudelijk apparaat, regelmatig onderhoud nodig heeft om te voorkomen dat vuilresten, haren en kalksporen in de machine verstoppingen of kalkafzettingen worden, die ook de werking van het apparaat kunnen schaden en in elk geval het succes van de was verpesten.

Aangezien het een apparaat is dat voortdurend met water werkt en waarvan de interne onderdelen dus bijna altijd vochtig zijn, bestaat er bovendien een groot risico op de vorming van schimmelvlekken, vooral op de meest verborgen plaatsen, zoals de plooien van de rubberen pakking van de deur. Hoe verwijder je ze? Er is een gemakkelijke en vooral moeiteloze methode die het proberen waard is.

Creativo

Creativo

Gewoonlijk reinigt men de pakking van de wasmachinedeur door deze in te spuiten met een favoriet en meest geschikt reinigingsmiddel (of DIY middel) en te schrobben met doeken, sponzen of ook oude tandenborstels tot de vlekken zijn uitgewist. Het is zeker een doeltreffende methode, maar het dwingt ons enige tijd te buigen of te knielen, met veel ellebogenwerk.

Als je daarentegen tijd wilt besparen en een beetje moeite wilt vermijden, kun je een iets ander middel proberen. Alles wat je nodig hebt is:

  • een spons, zoals die voor de vaat; of een zachte doek of een oude handdoek die niet meer wordt gebruikt, waaruit je een uitsparing knipt (deze moet gemakkelijk in de pakking passen)
  • Witte azijn, of mild bleekmiddel of waterstofperoxide
  • Baking soda

Hoe ga je te werk? Het is echt heel eenvoudig:

1. Week de spons (of doek, of uitgeknipte handdoek) met azijn (of bleekmiddel of waterstofperoxide).
2. Zonder het uit te wringen steek het in de afdichting, in contact met de door schimmel of vuil aangetaste zones. Als ze verschillend zijn, is het beter om de doek of handdoek neer te leggen, die meer ruimtes zal bedekken, of de spons te halveren, of nog een andere te gebruiken.
3. Laat het een half uur of langer zitten. Tegen die tijd is het vuil opgelost en de schimmel ook verdwenen.
4. Verwijder de spons (of andere gebruikte voorwerpen), wring ze uit en spoel ze goed uit.
5. Giet baking soda op de pakking.
6. Pak de spons weer en wrijf net genoeg om alles te verwijderen. Vergeet niet het schurende deel van de spons te gebruiken.
7. Op dit punt kun je afspoelen of een leeg wasprogramma starten met azijn (of mild bleekmiddel), dat ook de rest van de wasmachine zal onderhouden.

Je bent veel minder tijd kwijt aan schoonmaken en terwijl de spons zijn werk doet, kun jij je met iets anders bezighouden!

Advertisement