De klimop van muren en in de tuin verwijderen: nuttige tips

door Natasja

16 Februari 2023

De klimop van muren en in de tuin verwijderen: nuttige tips
Advertisement

Klimop is een van de meest resistente planten ter wereld: robuust en in staat om in veel verschillende klimaten en omstandigheden te overleven, en wordt zowel voor decoratieve doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld om bijna onverwoestbare hagen te maken, als om grote oppervlakken van gebouwen of zelfs uitgestrekte gazons of grote bloemperken te bedekken. In die gevallen wordt de groei meestal beheerst door regelmatig te snoeien, maar het kan gebeuren dat de kracht van de plant, in combinatie met een periode van verwaarlozing, een teveel oplevert dat dan moet worden verwijderd.

Meestal verschijnt klimop in de tuin als een onkruidachtige kruiper, die bijna overal groeit, vooral op boomstammen en hagen. Als hij niet wordt verwijderd wanneer hij jong is, neemt hij snel grote gebieden over en veroorzaakt soms zelfs verval of dood van de planten waarop hij groeit.

Dus als het tijd is om deze hardnekkige kruiper te verwijderen, hoe moet dat dan gebeuren? Er zijn verschillende methoden te overwegen.

Advertisement

Verwijdering van huismuren

Verwijdering van huismuren

Reddit

Wanneer je klimop gaat verwijderen, is het raadzaam je ogen en luchtwegen te beschermen, omdat de plant in grote hoeveelheden stuifmeel en stof afgeeft.

Het verdient de voorkeur om dit te doen na een periode van regen, of door de muur uitgebreid nat te maken alvorens te beginnen. Wat de te gebruiken methoden betreft:

  • Handmatig: dit is het langzaamst, maar ook het nauwkeurigst. Daarom is het de methode die altijd wordt aanbevolen. Begin altijd van bovenaf, trek de takken naar beneden en gebruik hulpmiddelen zoals bijlen of sikkels om de sterkste takken eraf te trekken. Sommige, grotere en sterkere, zullen moeten worden doorgesneden. In ieder geval moet ervoor worden gezorgd dat het pleisterwerk op de muur niet wordt beschadigd.
  • Chemisch: er zijn specifieke middelen, herbiciden die speciaal voor klimop of bramen zijn ontworpen. Zij moeten zorgvuldig worden gebruikt volgens de instructies van de fabrikant, met de juiste beschermingsmiddelen en met de grootste zorg dat de producten niet op omringende planten terechtkomen.

Advertisement
howeynick/Reddit

howeynick/Reddit

  • Hogedrukreiniger: sneller dan de andere middelen, het kan echter schade toebrengen aan het muuroppervlak, en het is raadzaam het alleen aan de onderkant te gebruiken, waar de stammen het sterkst zijn.
  • Brander: deze mag alleen worden gebruikt als je er volledig zeker van bent dat het materiaal waarvan de muur moet worden ontdaan brandvrij en volledig intact is. Je gaat te werk door het langzaam verbranden van de wortels die zich aan de gevel vastklampen.

Verwijderen van klimop van boomstammen

Verwijderen van klimop van boomstammen

mhamm315/Reddit

Nogmaals, het is goed eraan te denken dat wanneer je klimop gaat verwijderen, het raadzaam is je ogen en luchtwegen te beschermen, omdat de plant in grote hoeveelheden stuifmeel en stof afgeeft.

Wanneer je klimop van de stam van een andere plant wilt verwijderen, moet je stap voor stap te werk gaan:

  • Wapen jezelf met een zaag om de stam van de klimop aan de basis door te zagen, en nogmaals in de buurt van het punt waar de grote takken beginnen;
  • Maak met een sikkel of een bijl die stammen los van de plant die je wilt bevrijden;
  • Ga verder met het scheiden van de klimop takken van de rest van de plant, houd een tuinschaar (of een snoeienmes) klaar om die takken af te breken en het proces te vergemakkelijken.
  • Wanneer alleen de wortels overblijven met het stuk stam aan de onderkant, probeer ze dan te ontwortelen door met een pikhouweel te werken, waarbij je probeert de wortels van de plant die je van de klimop af wilt hebben niet te beschadigen.

Het vergt geduld en tijd, maar uiteindelijk zul jij winnen!

Advertisement