Pilea: de muntplant ontdekken

door Natasja

25 Februari 2023

Pilea: de muntplant ontdekken
Advertisement

Deze super populaire plant heeft online - en in huizen over de hele wereld - een groot aantal namen: muntplant, Chinese geldplant, pannenkoekenplant, UFO-plant. Eigenlijk zou men, om hem correct te noemen, moeten spreken van Pilea peperomioides, om hem te onderscheiden van verschillende andere soorten Pilea, waarvan sommige er niet veel op lijken.

Dergelijke merkwaardige gebruikelijke namen zijn echter allemaal te danken aan het belangrijkste kenmerk van deze prachtige plant: zijn vlezige, bijna perfect ronde bladeren, die zo verschillen van de meeste planten die bij ons het meest worden gekweekt. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-China, maar heeft zich nu over de hele wereld verspreid. In zijn habitat slaagt hij er zelfs in om in het voorjaar witte bloemen te produceren, terwijl die bij ons moeilijk te zien zijn. Dat weerhoudt echter niemand ervan een exemplaar in huis te willen hebben: het uiterlijk is echt fascinerend!

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Blootstelling: de Pilea geeft de voorkeur aan indirect licht van gemiddelde of hoge intensiteit. Hij heeft de neiging zijn takken te laten overhellen naar de kant die meer licht ontvangt, dus is het raadzaam hem regelmatig te draaien zodat hij symmetrisch groeit. Als de bladeren echter aan sterk, direct licht worden blootgesteld, verbranden ze gemakkelijk. Hoe zwakker het licht in de hoek waarin je hem plaatst, hoe minder dicht de plant zal zijn, met steeds kleinere bladeren.
  • Klimaat: wat de temperatuur betreft, is het ideaal een temperatuur rond de 20°, nooit hoger dan 30° of lager dan 10°. Wat de vochtigheid betreft: vermijd een te droge omgeving, dus houd hem uit de buurt van airconditioners en ventilatoren.
  • Potgrond: hij geeft de voorkeur aan rijke, goed drainerende grond. Gebruik dus een evenwichtige en voedselrijke grond, gemengd met turf of kokosvezel om hem lichter te maken. Hij mag noch zuur, noch alkalisch zijn (een pH van 6,0 of 7,0 wordt als ideaal beschouwd). Om stagnatie te voorkomen kun je de grond ook mengen met een beetje perliet of rivierzand, of een laag geëxpandeerde klei op de bodem van de pot leggen.
  • Water geven: in het voorjaar en de zomer controleer de plant twee keer per week, in de herfst dun hem steeds meer uit en in de winter kun je ook om de 10-15 dagen water geven. Geef alleen water als de grond volledig is uitgedroogd. Als je merkt dat de bladeren kracht verliezen en vallen, is de grond waarschijnlijk al droog en moet je onmiddellijk water geven.
  • Bemesting: bemest alleen in de lente en de zomer, eenmaal per maand. Wat de producten betreft, gebruik die met een evenwichtige stikstof-fosfor-kaliumverhouding (20-20-20) en dien ze toe in de ochtend of avond van de dag waarop je de plant water geeft.

Klaar om te genieten van de schoonheid van een pilea in huis?

Advertisement