Ontdek hoe je vloeren kunt laten glanzen en lekker kunt laten ruiken met Marseillezeep

door Natasja

12 Februari 2023

Ontdek hoe je vloeren kunt laten glanzen en lekker kunt laten ruiken met Marseillezeep
Advertisement

Het is altijd aangenaam om het huis binnen te lopen en een schone geur te ruiken, vooral die van pas gewassen vloeren: die geur verspreidt zich door de hele kamer en geeft echt het gevoel van frisheid en reinheid. Daarvoor kopen we vaak een hele reeks schoonmaakmiddelen speciaal voor ons type vloer, met verschillende geuren die we misschien ook vaak willen vervangen. Er is echter altijd een oude methode, die garant staat voor uitstekende resultaten, een aangename geur (en desgewenst verder kan worden gepersonaliseerd) en geschikt is voor alle oppervlakken.

Het is, je raadt het misschien al, Marseillezeep, de zeep die in zijn oorspronkelijke samenstelling alleen bestaat uit olijfolie, soda en water. Tegenwoordig kan het ook worden gemaakt met andere plantaardige oliën, en wordt het vaak verrijkt met een of ander aroma (ook kunstmatig). Het is nog steeds een zeer doeltreffende zeep om te ontvetten en diep te reinigen, maar zonder agressief te zijn op meer delicate oppervlakken zoals hout, marmer of graniet.

Hoe gebruik je het om een DIY vloerreiniger te maken?

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Los voor keramische of aardewerken vloeren 2 eetlepels Marseillezeepvlokken op in een emmer warm water. Gebruik het dan met de gebruikelijke manier (dweilen, moppen, enz.). Als je wilt, kun je witte azijn toevoegen, of ook baking soda.
  • Voor houten vloeren daarentegen moet je altijd heel weinig water gebruiken, en alles goed drogen om te voorkomen dat ze kromtrekken. Je kunt dus ook alleen twee of drie liter gebruiken en een eetlepel Marseillezeep gebruiken. Om de vloer te dweilen wordt altijd aangeraden een speciale dweil te gebruiken, of zachte doeken die altijd perfect zijn uitgewrongen.
  • Doe voor marmeren of granieten vloeren hetzelfde als in het eerste geval, maar voeg nooit azijn toe. In plaats daarvan kan baking soda worden gebruikt.

Omdat het raspen van de zeep wat tijd kost, is het altijd een goed idee om een (of zelfs de helft) ervan tot vlokken te reduceren en deze vervolgens in een goed gesloten glazen pot te bewaren. Anders kun je overwegen de zeep direct in heet water te verdunnen om een vloeibaar wasmiddel te maken. Je hoeft alleen maar de tot vlokken of niet al te grote stukken gereduceerde zeep op te lossen in een beetje water (begin met ongeveer een halve liter voor een stuk zeep, en voeg zo nodig toe om verbranding te voorkomen). Het zal nog steeds geconcentreerd zijn, en verder te verdunnen in water voor diverse toepassingen, maar je zult toch iets meer moeten nemen: bijvoorbeeld, als de indicatie een eetlepel vlokken is, zal het een eetlepel en een half of twee van de vloeistof zijn.

Aan alle zojuist aanbevolen bereidingen kun je 5-10 druppels van een essentiële olie naar keuze toevoegen: munt, citrusvruchten of lavendel passen heel goed bij de geur van Marseillezeep!

Advertisement