Altijd glimmende kranen? De truc is vaseline

door Natasja

15 Februari 2023

Altijd glimmende kranen? De truc is vaseline
Advertisement

De kranen worden elke dag gebruikt en meestal let men er ook op dat ze mooi blijven, maar vroeg of laat komen er kalk- en vuilsporen op. En het duurt vaak niet lang voordat de kringen die door het opdrogen van het water op het metaal zijn achtergelaten, weer zichtbaar worden: het zijn namelijk stalen kranen, die vaak favoriet zijn voor badkamers, keukens en elders, waarop die minerale afzettingen het meest lijken op te vallen. Als die kranen echter perfect schoon en glanzend zijn, lijken ze de rest van de ruimte ook te laten glanzen.

Dus hoe kun je jezelf helpen om iets minder moeite te doen om zo'n resultaat te bereiken in deze voortdurende strijd tegen kalkaanslag? Er zijn veel trucs om te proberen, en één die heel eenvoudig is en binnen ieders bereik ligt, is vaseline gebruiken.

via https://www.youtube.com/watch?...

Advertisement
Video Tutorial via come cucinare/YouTube

Video Tutorial via come cucinare/YouTube

De procedure voor deze methode wordt ook getoond in een populaire video van het YouTube-kanaal come cucinare.

Natuurlijk begint alles met het schoonmaken van de kraan: in de video is de kraan al in zeer goede staat. Er zijn alleen een paar recente vlekken achtergelaten door het water. In dat geval volstaat het een microvezeldoekje nat te maken met water, het goed uit te wringen en de hele kraan af te vegen, zodat de kraan helemaal schoon is en klaar voor de volgende stappen.

Als je daarentegen een kraan hebt die meer aandacht nodig heeft, moet je deze eerst weer in optimale conditie brengen voordat je vaseline gebruikt. Gebruik dus de methoden die je verkiest om eventuele kalkaanslag te verwijderen: azijn, citroen- of citroenzuur zijn de favoriete DIY middelen, als je geen gebruik wilt maken van specifieke schoonmaakmiddelen.

Hoe breng je vaseline aan:

Vaseline moet worden aangebracht op een schoon, maar ook droog oppervlak.

Pak dus wat toiletpapier (maar ook een zeem of microvezeldoekjes als je dat liever hebt), en droog alle delen van de kraan goed af.

Neem nu een theelepel en neem slechts een tipje vaseline uit de verpakking: gebruik nog steeds de theelepel en laat kleine hoeveelheden achter op alle delen van de kraan. Overdrijf het niet, probeer aan het einde van het werk slechts een dun laagje product achter te laten.

Wapen jezelf met toiletpapier en gebruik het om de vaseline in snelle bewegingen uit te smeren, net alsof je aan het poetsen bent. Blijf dit doen tot er geen strepen meer zichtbaar zijn en de kraan perfect glanst.

Je ziet elke stap in meer detail in de video https://www.youtube.com/watch?v=EELyyHwksTY, waar je ook kunt zien hoe de laag vaseline het metaal nog waterafstotend maakte. De watervlekken zullen niet snel meer ontstaan. En als je de video blijft bekijken, zul je ontdekken hoe vaseline ook kan worden gebruikt voor fornuizen en een derde gebruik!

Klaar om de schoonmaakwerkzaamheden sneller te doen met deze truc?

Advertisement