Een zwarte woonkamer: 9 onweerstaanbare voorstellen voor een onconventioneel interieur

door Natasja

14 Februari 2023

Een zwarte woonkamer: 9 onweerstaanbare voorstellen voor een onconventioneel interieur
Advertisement

Zwart is een van de kleuren die in het interieur als taboe worden beschouwd, of liever: een moeilijk hanteerbare kleur, waarmee gemakkelijk fouten kunnen worden gemaakt die de leefbaarheid van een ruimte in gevaar brengen. Als zwart beperkt blijft tot enkele inrichtingsaccessoires zijn er uiteraard geen problemen, maar als je overweegt alle muren van de woonkamer of de meeste zichtbare oppervlakken in deze diepe en fascinerende tint te schilderen, moet je voorzichtig te werk gaan en de situatie zorgvuldig bestuderen.

Er zijn enkele noodzakelijke voorwaarden en een paar trucs om succes te hebben met zwarte muren en meubels: het is een elegante kleur, maar ook een die het licht opvangt en niet teruggeeft, waardoor het risico bestaat dat de woonkamer benauwd wordt, terwijl het juist een gezellige plek moet zijn om alleen of in gezelschap van gasten te ontspannen. Bekijk hieronder enkele voorbeelden van een geslaagde zwarte woonkamer.

Advertisement

Zwart en wit: het is de veiligste combinatie, die waarmee je het minst fout kan gaan. Met een wit plafond, enkele even witte muren en een vloer die in elk geval licht van kleur is, is het niet moeilijk om te spelen met wandmeubels of hele delen van zwarte muren, zelfs in een matte afwerking. Ook wat banken en accessoires betreft, kun je denken aan alles inzetten op deze combinatie, misschien verrijkt met nog een natuurlijke kleur om alles wat gezelliger te maken.

Advertisement

Edelstenen op een zwarte achtergrond: we hadden het over voorwaarden en trucs. Wat het eerste betreft, als je een overvloed aan zwart wilt, moet de woonkamer groot genoeg zijn, maar vooral gevuld (wij zouden zeggen overspoeld) met natuurlijk licht en vervolgens ook kunstig verlicht met kunstlicht. Om de eentonigheid van een kleur die de perceptie van volume en diepte dreigt te verliezen te temperen, is het daarentegen mooi om deze te gebruiken als neutrale achtergrond waartegen felle, heldere penseelstreken in tinten die aan edelstenen doen denken: amethist, robijn, smaragd enz.!

Zwart en goud: zwart gaat heel goed samen met metallic accenten en met bepaalde dierenpatronen. Als je hiervan houdt, waag dan een soortgelijke combinatie om het zwarte doek te verlevendigen.

Zwart en mosterdkleur: dit is de iets natuurlijkere versie van de bovenstaande combinatie, en laat ook ruimte voor grijs in het kleurenpalet om de woonkamer in te richten.

Onverwachte details: in het teken van de zogenaamde "maximalistische" smaak, de smaak die materialen, vormen en kleuren in een schijnbare chaos accumuleert, kan een eclectische mix van meubels die uit verschillende tijdperken en verschillende delen van de wereld lijken te komen, een ideale achtergrond vinden in het zwart.

Advertisement

Rustiek: wanneer je aan rustieke meubels denkt, is de overheersende kleur wit, onderbroken door details in hout, riet, touw enz. Maar het gebruik van zwart creëert meteen een merkwaardige sfeer die rustiek en modern op een fascinerende manier vermengt.

Zwart plafond: je moet bestuderen welk deel van een kamer, tussen muren en plafond, in een sterk contrasterende toon en veel donkerder dan de rest gekleurd moet worden om een hele reeks optische illusies te verkrijgen. Als de muren lichtgekleurd zijn en alleen aan de bovenkant bedekt zijn met een donkere verf die doorloopt tot aan het plafond, zal dit in het algemeen tot gevolg hebben dat de kamer wat kleiner lijkt en het plafond lager is dan het eigenlijk is. Dus, mooi om te zien, maar geschikt voor zeer ruime kamers.

Advertisement

Accentmuur, ook van hout: wanneer je een accentmuur wilt creëren, vindt zwart vaak een manier om zich in het interieur in te voegen. Als het slechts een deel van een muur, of ook een hoek van de kamer bedekt, loopt het niet het risico al het andere te overheersen. En het is origineel om het in hout uit te voeren, met latten of panelen met lijstwerk.

Het schoolbord: een trend die altijd enkele bewonderaars vindt bij de meest creatieve geesten is de muur beschilderd met verf met schoolbordeffect, om (ook) te versieren met krijttekeningen. En aangezien het traditionele schoolbord zwart is.... is het een truc om die kleur zo in je woonkamer te krijgen!

Vind jij zo'n zwarte woonkamer ook mooi?

Advertisement