De matras schoonmaken: ontdek hoe je verschillende soorten vlekken kunt verwijderen

door Natasja

14 Februari 2023

De matras schoonmaken: ontdek hoe je verschillende soorten vlekken kunt verwijderen
Advertisement

Sommige schoonmaakbeurten moeten niet te vaak worden uitgevoerd, maar als het zover is, moeten ze met zorg en geduld worden aangepakt. Een daarvan is die van de matras: tenzij een uitzonderlijke gebeurtenis dit bespoedigt, wordt over het algemeen aanbevolen deze een paar keer per jaar schoon te maken. En bij die gelegenheden ontdekken we gemakkelijk kringen door onze lichaamssappen, vooral zweet, die niet prettig zijn om naar te kijken, maar vooral onhygiënisch.

Vlekken van verschillende oorsprong kunnen zich elk moment voordoen, en voor die gevallen is het het beste om zo snel mogelijk te handelen, maar hoe? Lees verder om de aanbevolen middelen te ontdekken, afhankelijk van het soort vlek dat moet worden behandeld.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wanneer je de matras gaat schoonmaken, of het nu gaat om een grondige schoonmaakbeurt of alleen om het te ontgeuren, is de eerste essentiële stap het gebruik van een stofzuiger om al het vuil van het oppervlak te verwijderen. Als het apparaat dat je thuis hebt ook is uitgerust met hulpstukken om dieper liggend vuil van de bekleding te verwijderen, gebruik deze dan voorzichtig op de hele matras, inclusief de zijkanten.

Wat mogelijke schoonmaakmiddelen betreft, hier zijn de meest bruikbare in de meeste gevallen:

  • Waterstofperoxide, vloeibare afwasmiddel (of vloeibare Marseillezeep) en baking soda. Vul een kleine spuitfles met waterstofperoxide, voeg dan een theelepel vloeibare zeep en een eetlepel baking soda toe, meng goed, schud en spuit op de te behandelen plek; laat het ongeveer 10 minuten inwerken. Spuit nog wat meer en dep en wrijf voorzichtig met een zachte doek tot de vlek is verwijderd.
  • Bij stinkende vlekken kun je ook natuurlijke enzymatische vlekkenverwijderaars gebruiken, zoals die welke worden verkocht voor vlekken veroorzaakt door honden en katten.
  • Citroensap en zout: maak een pasta in een kommetje en breng deze met een spons aan op de vlek en laat dit minstens een half uur of zelfs een uur inwerken. Gebruik vervolgens een schone handdoek of microvezeldoek om het te verwijderen.

Afhankelijk van het soort vlek:

  • Waterstofperoxide wordt aanbevolen voor bloedvlekken. Licht bleekmiddel (op basis van zuurstof, chloorvrij bleekmiddel) is ook een goed alternatief. Voor dit soort vlekken zijn de bovengenoemde enzymatische vlekkenverwijderaars ook goed.
  • Voor zweet- of urinevlekken: elk van de drie bovengenoemde methoden is prima.
  • Voor koffie-, thee-, melkvlekken: bij een ongelukje met een in bed gegeten ontbijtje kan je het beste snel handelen met een pasta van baking soda, water en zout.

Andere nuttige tips:

  • Als de matras traditioneel is (geen latex of traagschuim), stel hem dan, als het tijd is om hem om de zes maanden schoon te maken, een paar uur bloot aan de zon nadat hij goed is schoongemaakt.
  • Investeer in goede matrashoezen, misschien een paar, zodat je ze altijd kunt vervangen, zodat deze vuil worden en de matras goed beschermd blijft.

Succes!

Advertisement