Waterstofperoxide voor een weer nieuwe douche: ontdek hoe het te gebruiken

door Natasja

08 Februari 2023

Waterstofperoxide voor een weer nieuwe douche: ontdek hoe het te gebruiken
Advertisement

Wanneer je in de douche stapt om het vuil en de vermoeidheid van een dag weg te spoelen, of om jezelf sterk te maken voor het begin van een nieuwe dag, ben je altijd blij te weten dat de douche schoon en glanzend is. Niemand wast zich graag in een vieze of stinkende ruimte. En om deze resultaten te bereiken gebruiken we vaak een hele reeks producten: voor het schoonmaken van de douchebak, voor de kranen, voor de glaswanden, enz. Dat is niet verkeerd, maar misschien brengt het soms een grotere uitgave met zich mee, en wat als een van onze favoriete schoonmaakmiddelen ontbreekt?

In die gevallen hoef je de moed niet te verliezen, zolang je maar een kleine voorraad van één ander ingrediënt in huis hebt: waterstofperoxide. Dit middel is namelijk in staat om zelfs de verschillende materialen in de douche schoon te maken en te ontsmetten, inclusief afdichtingen en voegen die vaak de favoriete voedingsbodem zijn voor schimmelgroei. Het bestrijdt ook kalkaanslag, helpt tegen onaangename geuren in afvoeren, enz. Kortom, als je altijd een of twee flessen in huis hebt, kun je de hele douche schoonmaken zonder je toevlucht te nemen tot iets anders.

Advertisement
Creativo, Amazon

Creativo, Amazon

  • Schimmel: delicater dan bleekmiddel, en daarom minder agressief op materialen (vooral rubberen afdichtingen), waterstofperoxide heeft langere inwerktijd nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. Als je van schimmel af wilt, moet je dus (schone) doeken doordrenken met waterstofperoxide zelf, en deze in contact houden met de te verwijderen vlek, ook 's nachts. Gebruik de volgende dag gewoon een klein sponsje of zelfs een oude tandenborstel, en schrob het eraf (misschien zelfs met een beetje extra waterstofperoxide) en spoel en droog het af). Als je waterstofperoxide op verticale oppervlakken moet aanbrengen, is het handiger om er een pasta van te maken samen met wat baking soda, die je zo lang mogelijk laat zitten voordat je gaat schrobben, afspoelen en drogen.
  • Kalksteen: op lichte resten, die van waterdruppels (en niet te oud), gewoon een spons een beetje doordrenken met waterstofperoxide en over het te reinigen oppervlak vegen. Zijn er daarentegen iets oudere vlekken, dan geldt de eerder voor schimmel genoemde regel, d.w.z. langdurig contact, opnieuw met behulp van doeken of een pasta met baking soda.
  • Tegels en douchebakken: je kunt ze altijd behandelen met een spons of microvezeldoek, die je bevochtigt met waterstofperoxide, terwijl je normaal wrijft. Wil je echter ook een geurtje toevoegen, dan kun je een spray bereiden met half waterstofperoxide, half gedestilleerd water (of kraanwater, als je dat niet hebt) en een paar druppels van een essentiële olie. Teatree wordt over het algemeen aanbevolen omdat het goed is tegen schimmel, maar je kunt ook munt, eucalyptus of lavendel gebruiken.
  • Douchekop: net zoals je doet met de plastic zak vol azijn en gesloten rond de douchekop zelf, kun je hetzelfde middel proberen, maar dan met waterstofperoxide. Pas op: meng NOOIT waterstofperoxide met azijn, gebruik altijd alleen het ene of het andere ingrediënt.

Kortom, je kunt een douche in optimale conditie hebben door altijd alleen waterstofperoxide te gebruiken!

Advertisement