Je hebt slechts een stuk Marseillezeep nodig om het hele huis schoon te maken

door Natasja

26 Februari 2023

Je hebt slechts een stuk Marseillezeep nodig om het hele huis schoon te maken
Advertisement

Het idee om het huis en de was te doen met een stuk zeep, dus met vaste zeep, doet onmiddellijk denken aan het werk van grootmoeders, in een tijd die nu ver weg lijkt. Toch komen die huismiddeltjes, die lang als normaal werden beschouwd, altijd van pas, vooral als we een specifiek middel niet hebben waarmee we gewend zijn een oppervlak in huis te wassen.

Zo is Marseillezeep een van de dingen die nooit in huis mogen missen: het bestaat natuurlijk ook in vloeibare vorm, maar de traditionele is vast. En als je het geluk hebt om zeep te vinden met uitsluitend natuurlijke ingredi├źnten, zonder andere toevoegingen of geurstoffen, des te beter! Van een stuk zeep kunnen verschillende soorten middelen worden gemaakt, en aangezien het goedkoop en veelzijdig is, is het altijd de moeite waard om een voorraad te hebben.

Advertisement
Creativo

Creativo

In de badkamer

  • Sanitair: snij dunne vlokken, maak een microvezeldoek nat met warm water, wring het uit, doe de vlokken erin, die snel zullen oplossen door de warmte, en wrijf het op het keramiek. Als je in plaats daarvan een spons gebruikt, moet je direct een hoekje van het zeepje natmaken met licht warm water en vervolgens krachtig over de spons wrijven tot deze gevuld is met voldoende zeep. Daarna gebruik je hem normaal. Dit werkt natuurlijk ook voor het schoonmaken van de verschillende oppervlakken, misschien marmer, kwarts, melamine en meer. Pas op dat je niet te veel water alleen op het hout gebruikt.
  • Kranen: je kunt de zojuist genoemde methode gebruiken, of ook een paar vlokken in warm water en azijn, en dit mengsel gebruiken om de kranen te laten glanzen en de kalkaanslag te laten verdwijnen.
  • Voegen en schimmel: maak een paar vlokken van de zeep in een beetje warm water (je hebt een beetje nodig om de consistentie van een normaal vloeibaar schoonmaakmiddel te krijgen), voeg dan waterstofperoxide en baking soda toe tot je een pasta hebt. Schrobben met een oude tandenborstel, minstens een half uur laten zitten en dan afspoelen.

Keuken

  • Oppervlakken en spoelbak: de trucs die zijn aangegeven voor sanitair en kranen gelden ook hier.
  • Servies en vaat: dit is een prima vervanger voor alle afwasmiddelen!
  • Koelkast en vriezer: als het tijd is om ze schoon te maken, maak dan een spray door een paar vlokken Marseillezeep te verdunnen in warm water, meng en giet in de fles. Als je wilt, kun je 3 of 5 druppels essentiële olie van citroen of munt toevoegen. Je kunt ook een eetlepel baking soda toevoegen.

Vloeren

Ook hier moet je de zeep smelten in een emmer zeer warm water. Daarna gebruik je het als een normaal schoonmaakmiddel. Je kunt ook een beetje mild bleekmiddel toevoegen (een half glas of meer), of ervoor kiezen om te spoelen met een emmer met alleen heet water en mild bleekmiddel.

Als de vloeren van hout zijn, is Marseillezeep nog steeds prima, alleen moet je altijd voorkomen dat je grote hoeveelheden water gebruikt, dus wring de dweil goed uit en gebruik niet te veel zeep als je er zeker van wilt zijn dat je goed afspoelt.

Glas en spiegels

Voor heel vuile spiegels, waar misschien water en azijn, of alcohol, alleen niet voldoende zijn, kun je enkele druppels Marseillezeep toevoegen (een eetlepel of minder per liter water gemengd met azijn).

Kortom, een stuk Marseillezeep helpt je altijd aan het juiste middel om schoon te maken, ook als andere producten ontbreken. En misschien vind je het zelfs zo fijn dat je ze voor altijd vervangt!

Advertisement