Bevrijd de radiatoren van slibvorming: zo doet je dat

door Natasja

23 Februari 2023

Bevrijd de radiatoren van slibvorming: zo doet je dat
Advertisement

Misschien merk je dat de radiatoren in huis niet gelijkmatig over hun hele oppervlak verwarmen of, als ze dat wel doen, is het niet genoeg om de hele omgeving te verwarmen. Dit is niet alleen vervelend en voorkomt een constante warmte in huis, maar kan ook grote gevolgen hebben voor het verbruik. Een verwarmingssysteem dat niet goed verwarmt, zal namelijk veel langer aanblijven.

Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Een ervan, die veel voorkomt maar onderschat wordt, is slib dat zich in de radiator vormt. Dit is een opeenhoping van vuildeeltjes en roest die zich meestal op de bodem afzet, als een dop werkt en de normale watercirculatie en dus een goede verwarming van het systeem verhindert.

De oplossing bestaat erin de radiator te ontluchten door het slib te verwijderen. Dit werk hoeft niet noodzakelijkerwijs door de loodgieter te worden gedaan. We vatten hieronder de basisstappen samen om dit zelf te doen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Zet de radiatoren uit en wacht een paar uur tot ze ook aan de binnenkant volledig zijn afgekoeld.
  • Leg oude handdoeken, lappen of lakens onder de radiator om vuil en overstroming op de vloer te voorkomen.
  • Draai beide radiatorkranen dicht om hem los te koppelen van de centrale verwarming.
  • Draai met een moersleutel de moeren los waarmee de kranen aan de radiator vastzitten, zodat ze kunnen worden losgekoppeld.
  • Plaats een teil onder de thermostaatkraan en open het ontluchtingsventiel, zodat de druk en eventueel achtergebleven slib eruit komen. Sluit vervolgens het ontluchtingsventiel weer met de ontluchtingssleutel.
  • Op dit punt kun je de hele radiator losschroeven om hem van de muur te verwijderen en naar een buitenlocatie te brengen waar je hem kunt schoonmaken.
  • Sluit het ventiel aan op de kraan met een PVC-slang. Op die manier zal het schone water dat in de radiator stroomt het vuil uit de andere uitlaat meenemen.
  • Om er zeker van te zijn dat de reiniging compleet is, herhaal de handeling ook door de slang op de andere uitgang aan te sluiten, zodat het water de omgekeerde weg neemt.
  • Plaats de radiator terug op de muur, draai de moeren die je had losgemaakt vast en open de kranen opnieuw.
  • Controleer of de druk van de ketel in orde is en start opnieuw op.

We hebben de vereiste stappen kort samengevat. Het is echter raadzaam, om veiligheidsredenen, dat de handeling wordt uitgevoerd door of samen met iemand die enige kennis heeft van loodgieterswerk en de apparaten kent waaraan gewerkt wordt.

We wensen je veel succes.

Advertisement