Keukenkastjes doordrenkt met de geur van voedsel? Laat de geur verdwijnen met eenvoudige trucs

door Natasja

09 Februari 2023

Keukenkastjes doordrenkt met de geur van voedsel? Laat de geur verdwijnen met eenvoudige trucs
Advertisement

In de overgrote meerderheid van de gevallen zijn de meubels - vooral bovenkasten en planken - in keukens van hout. Het is een buitengewoon mooi, veelzijdig materiaal, dat met zijn duizenden afwerkingen allerlei soorten meubels kan creëren. Het heeft echter ook een klein nadeel: het wordt gemakkelijk doordrenkt met de sterke geuren van het koken en bakken en wordt voortdurend bedekt met een laagje vettig vuil dat juist wordt veroorzaakt door de dampen, en soms zelfs de spatten, van bepaalde kookfasen van onze favoriete gerechten.

Dus, vooral voor meubels die dicht bij het fornuis staan, is het een goed idee om ze periodiek wat grondiger te reinigen, wat niet alleen ontvettend werkt, maar ook een aangename geur achterlaat, zodat de onaangename geur als gevolg van wekenlang koken, wordt verwijderd.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Witte azijn: dit is de eerste oplossing waar we allemaal aan denken, maar pas op! Je kunt het, spaarzaam en niet te vaak, alleen gebruiken op hout dat niet gelakt is, anders loop je het risico het te beschadigen. Verdun een glas ervan in een halve liter lauw water, voeg 5 druppels van een essentiële olie naar keuze toe, misschien citrusachtig, meng en verstuif met een spuitfles, gebruik een zachte doek om het in te wrijven. Gebruik eventueel een tweede zachte vochtige doek om af te spoelen, en droog ten slotte met een derde doek om overtollig vocht, dat altijd schadelijk is voor hout, te vermijden. Meestal wordt wijn- of alcoholazijn aanbevolen, maar in dit geval zou appelazijn misschien aangenamer ruiken, en je zou zelfs kunnen experimenteren met 2 of 3 druppels essentiële kaneelolie.
  • Marseillezeep: vul een teil met warm water en giet er een paar eetlepels Marseillezeep in, meng goed en dompel (goed uitwringen) de microvezeldoek of zachte spons onder om om de bovenkastjes schoon te maken.
  • Citroensap: in plaats van de azijn van de eerste methode kun je ook een glas citroensap gebruiken. Je kunt ook een flinke eetlepel citroenzuur oplossen in het water van je DIY reiniger.
  • Als de kastjes niet erg vuil zijn, maar je wilt gewoon van de onaangename geur af, giet dan twee volle eetlepels baking soda en 10 druppels essentiële olie, misschien tea tree, munt, lavendel of citrusvruchten, in de teil met heet water.

Klaar om heerlijke geuren door de keuken te verspreiden?

Advertisement