Lakens, handdoeken en vaatdoeken: kunnen ze samen worden gewassen?

door Natasja

06 Februari 2023

Lakens, handdoeken en vaatdoeken: kunnen ze samen worden gewassen?
Advertisement

De was doen is een fundamenteel moment in het huishouden, niet alleen omdat het ons in staat stelt altijd schone en geurende kleding te dragen, maar ook omdat met machinaal wassen onze kleding kan worden ontsmet om de overdracht van potentieel schadelijke bacteriën te voorkomen. Naast de verdeling naar kleur, die nodig is om onaangename wasongemakken te voorkomen, raden veel mensen ook aan handdoeken apart van al het andere te wassen en ze zelfs niet te vermengen met vaatdoeken en tafelkleden.

Is deze voorzorgsmaatregel echt nodig? Of is het mogelijk om ze samen te wassen met de juiste maatregelen? Mattia legt het uit in een video op zijn YouTube-kanaal.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het is beter om handdoeken, lakens en vaatdoeken van alle andere kledingstukken te scheiden om hygiënische redenen: schimmels en bacteriën kunnen zich tijdens het gebruik van deze stoffen ophopen, wat zich in gemengde was ook op de kleding kan verspreiden. Maar is het echt nodig om de was te scheiden, ook tussen handdoeken en theedoeken?

Het antwoord is nee, als de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen. Het is namelijk mogelijk om een perfect hygiënische en schone was te hebben, zelfs als je deze twee stoffen mengt, door te letten op de wastemperaturen en de wasmiddelen die je gebruikt.

  • Behandel de moeilijkste vlekken vooraf door de kledingstukken te weken in warm water en baking soda; je kunt ze zelfs een halve dag laten staan voordat je ze in de wasmachine stopt.
  • De wastemperatuur mag nooit lager zijn dan 60 graden; als de stoffen wit zijn of in ieder geval niet onderhevig aan verkleuren, is het beter ze op 90 graden te wassen.
  • Het is beter om de wasmachine op 80% te laden, vooral als de kleren erg vuil zijn.
  • Geef de voorkeur aan poederwasmiddel, dat doeltreffender is bij hoge temperaturen, omdat het actieve zuurstof bevat die de weefsels tijdens het wassen ontsmet.
  • Bij bijzonder vuil wasgoed kun je een ander zuurstofvormend middel toevoegen, zoals een vlekkenverwijderaar met actieve zuurstof of een mild bleekmiddel.
  • Met deze trucs hoef je handdoeken en vaatdoeken niet meer van elkaar te scheiden! Bekijk de video https://www.youtube.com/watch?v=RCKnhwDtS1M op het YouTube kanaal @La casa di Mattia voor een uitgebreidere uitleg!

Advertisement