Rubber raamafdichtingen: hoe ze goed te onderhouden

door Natasja

28 Februari 2023

Rubber raamafdichtingen: hoe ze goed te onderhouden
Advertisement

Rubberen raamafdichtingen zijn essentieel voor het behoud van de warmte-isolatie en het voorkomen van tocht door de ramen. Afdichtingen, gemaakt van kunststof materialen die goed bestand zijn tegen extreme temperaturen, vochtigheid en vervorming, zijn echter aan slijtage onderhevig en hebben de neiging na verloop van tijd uit te drogen, waardoor ze dreigen te breken en je ze moet vervangen.

Om vervanging zo lang mogelijk uit te stellen, is het noodzakelijk de afdichtingen te verzorgen met het juiste onderhoud, waardoor ze ook zeer lang elastisch, resistent en vochtig blijven. Laten we samen ontdekken hoe we dat kunnen doen door het advies van Mattia op te volgen.

La Casa di Mattia/YouTube

La Casa di Mattia/YouTube

In een video op zijn YouTube-kanaal laat Mattia ons de eenvoudige en snelle stappen zien voor het juiste onderhoud van de rubberen afdichtingen van onze kozijnen. Om dit te doen, moet je een siliconen smeer- en waterdichtingsmiddel aanschaffen, een product dat speciaal is ontworpen voor kunststoffen, rubbers en kunststof-metaalverbindingen.

Dit smeermiddel kan ook buiten worden gebruikt omdat het bestand is tegen extreme temperaturen en weersinvloeden en een waterdichte werking heeft op de afdichtingen, maar ook op alle kunststof accessoires die buiten worden gebruikt. Het heeft ook een beschermende werking op de afdichtingen, voedt ze en laat ze de elasticiteit en vochtigheid behouden die nodig zijn voor hun goede werking.

Alvorens over te gaan tot het onderhoud, is het belangrijk om de kozijnen en afdichtingen grondig te reinigen: voor de kozijnen kun je het vuil verwijderen met een doek bevochtigd met een mengsel van water, baking soda en azijn of water en Marseillezeep, terwijl voor de afdichtingen een microvezeldoek volstaat om het stof te verwijderen.

Advertisement
La Casa di Mattia/YouTube

La Casa di Mattia/YouTube

Het smeermiddel moet vanaf een afstand van ongeveer 30 tot 40 centimeter rechtstreeks op de afdichting worden gespoten en vervolgens met behulp van een katoenen of microvezeldoek over het hele oppervlak worden verdeeld.

Meestal wordt dit type smeermiddel verkocht in flessen met een specifiek rietje, waarmee je zelfs de meest verborgen delen van de afdichtingen kunt bereiken. Dit is een uitstekende manier om de ramen en deuren voor te bereiden op de winter, zodat ze niet alleen beter zijn afgedicht tegen koude tocht, maar ook tegen regen en sneeuw. De gedetailleerde uitleg vind je in de video https://www.youtube.com/watch?v=zCDsDD9I9kA

Het is de moeite waard om er in het mooie seizoen vijf minuten aan te besteden, vind je ook niet?

Advertisement