Tussen stijl en comfort: 10 fantastische manieren om zwevende planken te gebruiken

door Natasja

05 Februari 2023

Tussen stijl en comfort: 10 fantastische manieren om zwevende planken te gebruiken
Advertisement

Ze worden zwevende planken genoemd omdat ze in het midden van de muur lijken te zweven. Ze zijn een handige, ruimtebesparende en ongelooflijk mooie inrichtingsoplossing. En ze lijken altijd trendy, ook al kunnen ze op duizend verschillende manieren worden afgeleid om van tijd tot tijd te worden aangepast aan de stijl van de omgeving waarin ze worden geplaatst.

Iedereen vindt planken wel mooi. We geloven dat het onmogelijk is ze niet mooi te vinden, omdat het een keuze is die altijd juist blijkt te zijn, in welke versie je ook verkiest.

De materialen, kleuren, vormen, de volgorde waarin ze moeten worden geplaatst, kunnen oneindig zijn, vooral als je een grote muur en veel creativiteit hebt. We tonen je er hieronder enkele waaruit je inspiratie kunt halen.

Advertisement

Planken van ruw hout zijn de ideale keuze voor een rustieke stijl die eigentijds en stijlvol wil blijven. Hier ligt de originaliteit eerder in de grondstof dan in de vorm of de opstelling.

Advertisement

Voor wie het minimaal wilt houden, maar met een schilderachtig tintje, is de boomachtige opstelling van basisplanken in combinatie met een draagstructuur van dezelfde kleur en hetzelfde materiaal een idee om te overwegen.

Opnieuw minimaal, maar smaakvol en origineel, wordt een enkele plank, waarvan het oppervlak stokken heeft die diagonaal zijn geplaatst, een spectaculaire "zwevende" boekenkast.

Om boeken in stijl op te bergen en er een uitstekend inrichtingsaccessoire van te maken, kun je denken aan lijstvormige planken, zoals die op de foto. Door ze smal en enigszins los van de muur te kiezen, kun je het driedimensionale effect accentueren en de boeken nog meer tot hoofdrolspelers maken.

Een tijdloze klassieker zijn hoekplanken, die het potentieel van hoeken optimaal benutten, zowel vanuit het oogpunt van de te herstellen ruimte als vanuit esthetisch en stijlvol oogpunt.

Advertisement

Spotjes onder planken zijn een manier om hun schoonheid te accentueren en tegelijkertijd de ruimte te verlichten. Ze kunnen een uitstekende oplossing zijn voor wie niet van hanglampen houdt of het wil aanvullen.

En waarom geen maxi zwevende plank boven het hoofdeinde in plaats van het gebruikelijke schilderij? Het voordeel is dat je er alles op kwijt kunt en zelfs vaak kunt wisselen, afhankelijk van de behoeften en de stemming van dat moment.

Advertisement

Door verticale en horizontale planken kriskras door elkaar aan te brengen, kun je een heel bijzondere constructie creëren die enigszins doet denken aan het drie-op-een-rij spelletje of, als je wilt, een klein doolhof. In het algemeen kun je je echt uitleven met vormen en kruisingen.

Terwijl de planken in de keuken, met haken eronder, zich lenen om uitstekende glashouders te worden, die wellicht in een zeer originele barhoek kunnen worden geplaatst.

Advertisement

En tenslotte, voor degenen die houden van de elegantie van details en de symmetrie van geometrische vormen, hier is hoe je gemakkelijk een bol kunt creëren door planken van verschillende grootte op de muur te plaatsen. Het is een heel eenvoudig effect om na te maken, maar echt heel mooi om te zien.

Welke van deze ideeën zou je meteen willen namaken?

Advertisement