Een goedkoop en milieuvriendelijk DIY schoonmaakmiddel

door Natasja

05 Februari 2023

Een goedkoop en milieuvriendelijk DIY schoonmaakmiddel
Advertisement

Je uitgaven optimaliseren is een doel dat iedereen graag wil bereiken: de duurzaamste middelen vinden, of de meest veelzijdige, betekent bijna altijd tijd en geld besparen. Dit geldt ook voor schoonmaakmiddelen. Natuurlijk zijn er in elk huis oppervlakken of materialen die specifieke zorg vereisen met de juiste middelen, maar voor de meeste routinematige schoonmaakwerkzaamheden kun je ook het aantal schoonmaakmiddelen dat je moet kopen sterk verminderen.

Je kunt er zelfs maar één gebruiken, thuis bereid met eenvoudige ingrediënten: je kiest zelf hoeveel je klaarmaakt, verdeelt het in verschillende doses voor gebruik in verschillende kamers, en met slechts één schoonmaakmiddel kun je overal gebruiken. Het schoonmaakmiddel dat we hieronder voorstellen is gebaseerd op zachte kaliumzeep. Lees verder om erachter te komen wat je nodig hebt en hoe je het moet bereiden.

Advertisement
Paolo/Amazon

Paolo/Amazon

Je kunt het ook gemakkelijk online kopen, en in zijn traditionele vorm is het een wat zachte en kleverige klomp, die mensen vaak liever al in blokjes snijden (sommige mensen vormen ze dan gewoon met hun handen tot balletjes), zodat het klaar is voor gebruik, omdat het veel gemakkelijker te doseren is.

Wat je nodig hebt:

  • 100 gram zachte zeep
  • een halve liter water
  • een eetlepel waterstofperoxide

Hoe te voorbereiden:

  1. Verwarm het water in een pannetje.
  2. Voeg de zachte zeep toe en laat deze smelten, al roerend met een houten lepel zodat het sneller gaat.
  3. Eenmaal gesmolten en goed gemengd, laten afkoelen.
  4. Voeg waterstofperoxide toe
  5. Giet in een spuitfles van geschikte inhoud.

Zo heb je een multifunctionele ontvetter spray, net als die je in winkels kunt kopen.

Advertisement
Pexels

Pexels

Als je daarentegen een iets dikker vloeibaar schoonmaakmiddel wilt bereiden, dat je dan in warm water kunt oplossen om de vloer te wassen, op een spons kunt gieten om aanrechten of sanitair schoon te maken, en ook om de was te doen, hoef je alleen maar de hoeveelheid zeep die in water moet worden opgelost te verhogen, en zo de verhoudingen te veranderen. Je kunt experimenteren, misschien de hoeveelheid zeep verdubbelen. En je zou het ook een lekkere geur kunnen geven door 10 druppels van een essentiële olie naar keuze toe te voegen.

Kortom, een paar eenvoudige ingrediënten in huis hebben kan de oplossing zijn om veel verschillende aankopen te vermijden!

Advertisement