Bladglansmiddel voor orchideeënbladeren : 4 manieren om het zelf te bereiden

door Natasja

22 Februari 2023

Bladglansmiddel voor orchideeënbladeren : 4 manieren om het zelf te bereiden
Advertisement

We bewonderen allemaal de prachtige bloemen van elk type orchidee, en we willen graag dat de planten die we thuis kweken er zoveel mogelijk produceren, en zelfs meerdere keren per jaar. De bladeren daarentegen blijven wat meer onder de radar, terwijl ze ook aandacht verdienen, vooral omdat ze ons veel kunnen vertellen over de gezondheid van de plant. De bladeren moeten dus ook verzorgd en gecontroleerd worden, en misschien zelfs met de juiste methode 'opzichtiger' gemaakt worden.

Winkeliers spuiten vaak middelen om planten er mooier uit te laten zien, met glanzende, uitnodigende bladeren. Die bladglansmiddelen doen de exemplaren echter niet altijd goed. Ook bij orchideeën moet je voorzichtig te werk gaan. Het goede nieuws is dat je ook thuis nuttige ingrediënten kunt vinden om orchideeënbladeren op natuurlijke wijze te reinigen en te laten glanzen.

Advertisement
beezala/Reddit

beezala/Reddit

Waardoor worden de bladeren van orchideeën dof? Dat kan twee oorzaken hebben: de gezondheid van de plant, vooral bij een tekort aan water, of de afzetting van minerale resten, vaak door de hardheid van het water waarmee ze worden bewaterd of besproeid. Als er ook veel stof in huis is, draagt dat er natuurlijk toe bij. 

Aangezien planten via hun bladeren transpireren, is het belangrijk dat er geen enkele belemmering is. Door ze dus periodiek (maar niet te ijverig) schoon te maken, zien ze er niet alleen beter uit, maar zijn ze ook gezonder. 

Advertisement

Bladglansmiddelen om zelf te bereiden

Bladglansmiddelen om zelf te bereiden

WalkingHorse/Reddit

  • Een wattenschijfje met water (misschien zelfs gedestilleerd water): maak het wattenschijfje nat zonder dat het doordrenkt is, en ga ermee over het blad. Vermijd een spoor van water: veeg gewoon het vuil weg.
  • Citroensap: knijp een citroen uit (gebruik geen kant-en-klare sappen), of ook een limoen, en wrijf daarmee over het blad. De citroen lost minerale aanslag op en kan ook op de onderkant van de bladeren worden gebruikt omdat het de huidmondjes niet belemmert. Je kunt het sap ook verdunnen met een beetje water voor een grotere hoeveelheid.
  • Melkpoeder: verdun een beetje melkpoeder in water. Het werkt zowel om te laten glanzen als om de aanwezigheid van bepaalde schimmels te bestrijden. Gebruik het echter niet op de onderkant van de bladeren.
  • Olijfolie: het gebruik ervan staat ter discussie. Op zichzelf laat het residu achter en maakt het de zaak erger, dus wordt het vaak gebruikt na citroen. Doe echt maar een druppel ervan op het blad en verdeel het over het oppervlak met een watje, om het glanzender te maken.

Succes!

Advertisement