Eenvoudige trucs om vergeling van witte banken en fauteuils te voorkomen

door Natasja

07 Februari 2023

Eenvoudige trucs om vergeling van witte banken en fauteuils te voorkomen
Advertisement

Witte banken en fauteuils zijn erg mooi! Het zijn inrichtingselementen die passen bij elke stijl, die altijd een vleugje klasse en elegantie toevoegen, maar ook helderheid geven en de ruimte ruimer doen lijken. Het grootste probleem van wit is dat het gemakkelijk vuil wordt: er is veel meer zorg voor nodig dan voor zwarte of anderszins donker gekleurde meubels en voorwerpen. Een ander veel voorkomend probleem is dat van de vergeling: ook al zijn ze altijd schoon, in feite hebben witte stoffen de neiging om mettertijd te vergelen, waardoor ze hun schoonheid verliezen en de hele omgeving waarin ze zich bevinden er onverzorgd uitziet.

Hoe kan dit worden voorkomen of verholpen? Er zijn verschillende natuurlijke methoden die ons kunnen helpen tegen het vergelen van banken en fauteuils, afhankelijk van de te behandelen stof.

Advertisement

Leren bank

Voor je leren bank zijn de mogelijke natuurlijke middelen als volgt:

  • Talkpoeder: bestrooi het hele oppervlak met talkpoeder en laat het een uur inwerken alvorens het met een zachte doek te verwijderen.
  • Marseillezeep: je kunt het oplossen in water of voorzichtig over het oppervlak wrijven; afspoelen met een goed uitgewrongen doek en afdrogen.
  • Glycerine: een ander zeer effectief middel tegen wit leer, kun je gebruiken door een wattenschijfje in glycerine te weken en voorzichtig over de bank te vegen. Verwijder met een zachte doek.
  • Reinigingsmelk: een ongewoon maar zeer effectief middel; voorzichtig wrijven met een zachte doek, daarna afspoelen met een vochtige doek en afdrogen.

Met deze eenvoudige trucs krijgt je leren bank zijn oorspronkelijke witheid terug.

Advertisement

Stoffen bank

Als je een stoffen bank heeft, raden we je de volgende oplossingen aan:

  • Waterstofperoxide: giet een glas ervan in een liter water en gebruik het resulterende mengsel om de hele bank te schrobben en laat de bank aan de lucht drogen.
  • Citroen: meng het sap van enkele citroenen in een teil met water en breng het met een kwast rechtstreeks aan op de vergeelde vlekken. Afspoelen met schoon water en laten drogen.
  • Baking soda: naast dat een blekend middel is, is baking soda ook een uitstekend ontsmettingsmiddel. Strooi het gewoon op het oppervlak van de bank en laat het een paar uur inwerken, verwijder het vervolgens met een stofzuiger. Bakpoeder kan ook worden gebruikt met uitstekende resultaten.
  • Witte azijn: maak een mengsel van 500 ml witte azijn, 200 ml lauw water en een druppel afwasmiddel, spuit het op een spons en veeg alle gele vlekken af, spoel het daarna af met een vochtige doek en laat het drogen.

Welke methode verkies jij om je witte banken te reinigen?

Advertisement