Hoe vaak moet je stofzuigen? De aanbevelingen van deskundigen

door Natasja

03 Februari 2023

Hoe vaak moet je stofzuigen? De aanbevelingen van deskundigen
Advertisement

Om het huis schoon te houden, of om een bepaalde plek grondiger schoon te maken, is een stofzuiger een geweldige bondgenoot: hij bespaart tijd en moeite, en dankzij hem klaar je de klus grondiger dan wanneer je gewoon een bezem zou gebruiken. Daarom is het zeer waarschijnlijk dat je een aantal gewoonten hebt met betrekking tot het gebruik van dit apparaat. Maar heb je wel eens nagedacht over de juiste gebruiksfrequentie?

Hoe vaak moet je de verschillende oppervlakken in je huis stofzuigen? Het antwoord varieert, zoals je je kunt voorstellen, afhankelijk van het te reinigen voorwerp. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Houten vloeren: we weten dat deze zo weinig mogelijk met water moeten worden gewassen, om te voorkomen dat ze vervormen, en dat een stofzuiger het ideale schoonmaakmiddel is. Als het huis intensief wordt gebruikt en er ook dieren zijn, misschien zelfs een tuin waaruit vuil en stof in overvloed komen, dan moet het vrij vaak worden schoongemaakt, zelfs twee of drie keer per week. Zelfs wanneer de vloer vrij van opvallend vuil lijkt te zijn, kunnen er huisstofmijten aanwezig zijn. Het belangrijkste is om geschikte hulpmiddelen en accessoires te gebruiken die de vloer niet bekrassen door eroverheen te gaan.
  • Tapijten, vloerbedekking en bekleding: van de vloer tot de banken, waar stoffen zijn die in contact komen met  kleren en schoenen, kan zich in een oogwenk vuil vormen. Ook voor deze oppervlakken is het goed om de juiste accessoires te gebruiken. Wat de frequentie betreft, wordt twee keer per week aanbevolen, met een diepere reiniging (indien mogelijk met water of stoom) één keer per maand.
  • Betegelde vloeren: voor deze raden we aan eenmaal per week de vloer grondig te wassen. Misschien een andere keer, als er niet te veel vuil is, gewoon vegen vóór het wassen.

Heb je echter honden of katten in huis, dan is het waarschijnlijk dat de algemene frequentie van het stofzuigen moet worden verhoogd, vooral als het haar van de viervoeters banken en fauteuils versieren. Maar er zijn ook andere methoden, als je niet elke keer de stofzuiger wilt pakken: bijvoorbeeld met rubberen handschoenen of een trekker over de bekleding gaan om het grootste deel van het haar op te vangen.

Kortom, het lijkt erop dat de stofzuiger altijd klaar voor gebruik moet zijn!

Advertisement