Honden en katten in huis? Ontdek de beste methoden om haar van de bank te verwijderen

door Natasja

03 Februari 2023

Honden en katten in huis? Ontdek de beste methoden om haar van de bank te verwijderen
Advertisement

Huisdieren hebben is heel erg leuk: ze zijn onnavolgbaar aanwezig, houden ons gezelschap en fleuren ons leven op, ook al vergt het leven met harige vrienden zoals zij een beetje extra zorg bij de huishoudelijke taken. Iedereen die wel eens een hond of een kat heeft gehad, weet dat je niet kunt voorkomen dat er overal haar wordt verspreid, op kleren, de vloer, fauteuils en banken. En als we voor het eerste de wasmachine hebben en voor het tweede gewoon de vloer vegen en wassen, hoe komen we dan van haren op bekleding af?

Er zijn verschillende manieren en het hangt ook af van het materiaal waarmee het meubelstuk is bekleed. Laten we eens kijken hoe we met de verschillende situaties moeten omgaan.

Advertisement
Matthiasad/Reddit

Matthiasad/Reddit

Allereerst moet je weten of de stof van de bank wasbaar is of niet. In het algemeen zijn de mogelijkheden: natte reiniging (W), chemisch reinigen met een oplosmiddel (P), die welke beide opties toelaten (P/W) en die welke een professionele tussenkomst vereisen, die niet met water behandeld kunnen worden (X), d.w.z. die enkel gestofzuigd kunnen worden. De tekens tussen haakjes zijn die welke je op de etiketten kunt vinden, samen met andere belangrijke aanduidingen. Denk er altijd aan dit te controleren voordat je de bekleding gaat wassen.

Stofzuiger

Zoals altijd is dit de eerste maatregel voor "de aanval". Rust jezelf dus uit met het juiste hulpstuk: over het algemeen heb je die met een borstel nodig voor alle grotere oppervlakken, en die met een lang, smal mondstuk voor het in kieren, tussen naden en in hoeken van banken, onder kussens steken. Als je toevallig een kleine handstofzuiger heeft, kan het handig zijn die in de buurt van de woonkamer klaar te houden, om te gebruiken als het een beetje uit de hand lijkt te lopen. Anders moet je niet vergeten de stofzuiger minstens een paar keer per week te gebruiken.

Andere hulpmiddelen die helpen bij het schoonmaken:

  • Stofrollers: er zijn wegwerp- en wasbare, herbruikbare rollen. Ze zijn erg handig om het grootste deel van het haar te verwijderen als je haast hebt en je de stofzuiger niet kan gebruiken. Of om even bij te werken als het grootste deel er nog niet uit hoeft. Als je ze kunt vinden, neem dan de extra grote rollers.
  • Rubberen handschoen: die voor de afwas zijn perfect. Trek ze gewoon normaal aan en ga dan met je gehandschoende hand over de bank: ze trekken het haar aan en vormen uiteindelijk een bal. Soms werken ze beter als ze een beetje nat zijn gemaakt.
  • Trekker: hetzelfde mechanisme als de rubberen handschoenen. Je veegt het over alle bereikbare oppervlakken en verzamelt de haren in een zak.
  • Vaatspons: ook hier volstaat het de spons vochtig te maken, uit te wringen en over de bank te vegen, zoals bij de zojuist genoemde methoden.

 

Advertisement
Creativo

Creativo

Als het tijd is om schoon te maken, is het altijd goed om eerst al het haar te hebben verwijderd volgens de beschreven methoden. Vervolgens:

  • Als je in de wasmachine kunt wassen: gebruik een vaatsponsje, of droogtrommeldoekjes (zelfs gebruikte), die je in de trommel kunt leggen om de haren die van de kussenhoezen afkomen op te vangen.
  • Witte azijn en wasverzachter helpen het haar los te maken van de stoffen.
  • En dan kun je, als preventieve maatregel, overwegen de hond of kat regelmatig te borstelen, zodat het grootste deel van het haar in één keer en op één plaats uitvalt, en je zult zien dat zich veel minder op de banken zal ophopen!

Advertisement