Geef een vleugje kleur aan de slaapkamer: 12 handige tips om de inrichting te verlevendigen

door Natasja

04 Februari 2023

Geef een vleugje kleur aan de slaapkamer: 12 handige tips om de inrichting te verlevendigen
Advertisement

Onze huizen kunnen op zoveel manieren over ons spreken: er zijn natuurlijk de foto's en voorwerpen die we verzamelen en tentoonstellen, maar daarvoor zijn er de ontwerpkeuzes, de stijl en de kleuren van de meubels. Dit geldt voor elke kamer, ook voor de slaapkamer. En daar wordt meestal niet overdreven, want een riskante ontwerpkeuze heeft dan een langdurig effect op de leefbaarheid van de ruimte: stel je voor dat je de verkeerde kleur hebt gekozen, waardoor de ruimte te zwaar of te krap wordt. Dat zou precies het tegenovergestelde zijn van de ontspannende oase die we voor onze slaapkamer willen.

In de overgrote meerderheid van de gevallen hebben de muren en het meubilair dan ook neutrale kleuren (vooral wit) en eenvoudige lijnen. Maar wat als je de kamer meer wilt personaliseren of een beetje kleur wilt toevoegen? Hieronder volgen enkele ideeën om dat te doen zonder er later spijt van te krijgen.

Advertisement

Lakens, dekens en kussens

Als je de kleuren van de muren, het plafond of de vloer niet wilt veranderen en die een uitgestrektheid van neutrale tinten zijn, verander dan het linnengoed: leef je uit met kleurrijke lakens en kussens die op het bed in het midden van de kamer triomferen.

Advertisement

Het is iets dat er zelfs in slaagt extra kleur te geven aan kamers die al, zowel voor de muren als het meubilair, een welomlijnd karakter hadden.

Welke kleuren? De te kiezen combinaties

Als de kamer wit is of lichte neutrale kleuren heeft, zul je waarschijnlijk de kleur blauw vinden die daarbij past: het is de troefkaartkleur bij uitstek in deze gevallen, elegant en in staat om ontspanning te communiceren.

Wil je daarentegen een paar aaneengesloten kleuren, kies dan voor een combinatie van groen en blauw: de meest ontspannende kleuren bij uitstek, die een comfortabele omgeving creëren waarin je je kunt onttrekken aan de buitenwereld.

Voor een gedurfdere keuze kun je complementaire kleurenparen overwegen: geel en paars, blauw en oranje enzovoort. Je kunt zelf beslissen hoe fel' je ze maakt of niet. Van een licht roomgeel gecombineerd met een delicaat lavendel, tot een mosterd met een diep paars.... De mogelijkheden zijn eindeloos.

Advertisement

Als je je niet wilt beperken tot één of twee kleuren, maak dan gebruik van internet om het palet te vinden, d.w.z. het gamma, de combinatie van kleuren die je mooi vindt. Ze kunnen herinneren aan de kleuren van de aarde, de zee, stemmingen oproepen of natuurlijke landschappen. Nogmaals, de keuze is eindeloos.

Bij de keuze van je palet kun je je door van alles laten inspireren, zelfs door een schilderij of een kunstwerk dat de ster van de kamer wordt, en op basis daarvan kies je de kleuren van de rest.

Advertisement

En als je een absolute lievelingskleur hebt, kun je met verschillende tinten daarvan spelen!

Metallic accenten

Wanneer het kleurenschema niet te bont is, is er ruimte voor metallic accenten. Dit zijn meestal lampen, spiegels en decoratieve accessoires.

Advertisement

Accentmuur

Eén muur, of een deel ervan, kan de enige zijn die gekleurd is, of geschilderd in een tint die contrasteert met de andere.

Muren met structuur

Niet alleen verf of behang: ook het materiaal waarvan de muur is gemaakt - of bekleed - draagt bij tot het karakter ervan. Zo kun je er een hebben van baksteen, of steen, of hout. En deze kunnen hun natuurlijke kleur hebben of ook geschilderd zijn.

Advertisement

Bekleding

Het kleurrijke element in de kamer tenslotte zou een fauteuil met opvallende bekleding kunnen zijn, of misschien de gordijnen voor de ramen!

Hoe zou jij je slaapkamer kleurrijker willen maken?

Advertisement