Als je trui is gekrompen, kun je proberen hem te herstellen met een paar eenvoudige handelingen

door Natasja

01 Februari 2023

Als je trui is gekrompen, kun je proberen hem te herstellen met een paar eenvoudige handelingen
Advertisement

Van de vele ongelukjes die kunnen gebeuren bij het wassen, is een van de meest gevreesde het krimpen van wollen truien. Wanneer dit gebeurt, is het kledingstuk vaak onbruikbaar, of kan het tenminste niet meer comfortabel worden gedragen; misschien wordt het een kledingstuk dat alleen in huis wordt gedragen en dat is het dan.

Het is echter jammer om afscheid te nemen van bepaalde warme en comfortabele truien, maar het goede nieuws is dat ze niet altijd onherstelbaar zijn. Soms, als de situatie niet echt ernstig is, kunnen eenvoudige maatregelen worden genomen en met een beetje kalmte kun je uiteindelijk je favoriete trui redden. Lees verder om erachter te komen wat je moet doen.

Advertisement
Enefai/Reddit

Enefai/Reddit

Er zijn namelijk gevallen zoals die op de foto waar heel weinig aan gedaan kan worden. Laten we eerst iets begrijpen waarom de trui van gewone naar een micromaat verandert! De boosdoeners zijn de wrijving waaraan het wasgoed in de wasmachine wordt blootgesteld en de hoge temperaturen, twee factoren die niet mogen voorkomen bij het wassen van wollen kleding of ook andere delicate stoffen zoals linnen en andere. Wanneer de wascyclus verkeerd is en het wollen kledingstuk wordt blootgesteld aan schudden, wrijven en hoge temperaturen (dit is het geval bij de centrifuge- en trommelbewegingen in verschillende standaard- of intensieve wasprogramma's), binden de vezels van de stof zich aan elkaar en wordt de stof zelf compacter, harder en dikker.

Wanneer dit verschijnsel niet al te ernstig is, d.w.z. de trui is slechts een beetje gekrompen, probeer hem dan op deze manier te herstellen.

1. Zorg voor babyshampoo
2. Vul een teil met koud water
3. Dompel de trui onder en laat hem 12-24 uur weken
4. Spoel grondig met koud water, en knijp hem niet uit
5. Leg de trui plat te drogen en rek, terwijl hij droogt, de vezels regelmatig met de hand uit door heel voorzichtig en gelijkmatig de hele trui stuk voor stuk in alle richtingen te trekken.

Blijf met je handen strijken en probeer de vezels zoveel mogelijk te scheiden, totdat het kledingstuk droog is.

Een andere methode die kan helpen in minder ernstige gevallen is het gebruik van stoom, maar niet het contact met het zeer hete strijkijzer: gebruik een rechtopstaand strijkijzer.

1.Hang de trui aan een stevige kleerhanger en bevestig hem aan enkele stevige haken.
2. Stoom een deel van de trui.
3. Rek de stof met je handen in alle richtingen uit.
4. Blijf afwisselend met stoom en met de hand strijken totdat het hele kledingstuk is behandeld.

Pas op dat het strijkijzerer niet te lang en te dicht bij de trui aanstaat.

Met deze handelingen kun je echt je favoriete trui herstellen!

Advertisement