Kleding drogen op het droogrek: het kan beter met de Japanse methode

door Natasja

30 Januari 2023

Kleding drogen op het droogrek: het kan beter met de Japanse methode
Advertisement

Het is niet altijd mogelijk een wasdroger te gebruiken om de wascyclus te voltooien, en daarom vertrouwen we op de traditionele methode van drogen, d.w.z. het ophangen van kleding aan een wasrek of aan waslijnen. Als alternatief, en vooral om sommige kleren te drogen om kreukels te voorkomen en extra werk met het strijkijzer te besparen, worden kleerhangers gebruikt.

Dit zijn gebruikelijke en bekende middelen, maar wanneer we de kleding ophangen, weten we dan wat de meest efficiënte manier is? De manier die de tijd verkort en dus ook de vochtigheid vermindert in de ruimte waar we de kleren ophangen? Van de mogelijke methoden is er één het overwegen waard: deze wordt in Japan gebruikt en is precies ontworpen om tijd en ruimte te optimaliseren.

Advertisement
Creativo

Creativo

Ook in het Land van de Rijzende Zon, waar het weer het toelaat, is het altijd beter om kleding in de open lucht op te hangen, waar de zon erbij kan: dit zorgt er niet alleen voor dat de kleding sneller droogt, maar werkt ook op natuurlijke wijze tegen bacteriën en eventuele schimmel. Maar als het slecht weer is? In Japan hebben sommige badkamers een ventilatiesysteem dat vocht aanzuigt, zodat kledingstukken vaak in de badkamer worden gehangen, eventueel op een draad die over het bad of in de douche is gespannen, zodat ze drogen.

Anders wordt iets soortgelijks gedaan door de kleren onder de airco's te leggen. Een beetje zoals wij ook doen, wanneer we gebruik maken van die warmtebronnen (zoals de radiator), door het wasrek in de buurt te plaatsen.

Maar wat betreft het ophangen van kleding aan het wasrek, lijkt er een efficiëntere methode te zijn.

Advertisement
oggi.jp

oggi.jp

Wanneer de kleren worden uitgespreid op de stangen van een wasrek, is het altijd het beste om ervoor te zorgen dat de langere kledingstukken aan de uiteinden worden geplaatst en de kleinere in het midden. Ze moeten dan een soort boog vormen. Het lijkt erop dat ze sneller drogen als ze zo gerangschikt zijn. In het getoonde diagram zorgt de boogopstelling ervoor dat ze in 4 uur droog zijn, terwijl de andere twee (V-vormig en willekeurig) er een half uur langer over doen.

Andere nuttige tips:

  • Bij het ophangen van het wasgoed, vooral als je wasknijpers gebruikt die op een lijn lopen, moet je altijd zoveel mogelijk ruimte overlaten voor luchtcirculatie tussen de verschillende soorten wasgoed.
  • Laat voor handdoeken en dergelijke ze meer aan de ene kant hangen dan de andere, want dat laat meer lucht door tussen de twee flappen en tussen de verschillende stukken wasgoed.

Door deze trucs te combineren met de trucs die je misschien al kent, zoals het verkiezen van een geventileerde omgeving, het absorberen van overtollig restvocht uit kleren door ze in droge handdoeken op te rollen alvorens ze buiten op te hangen (vooral voor wol en zware stoffen), en het gebruik van een ventilator in de zomer en de radiator in de winter, kun je de totale tijd voor deze belangrijke huishoudelijke taak echt verkorten!

Advertisement