Kringen en vlekken op oude witte kleding: ontdek methodes om ze weer als nieuw te maken

door Natasja

22 Februari 2023

Kringen en vlekken op oude witte kleding: ontdek methodes om ze weer als nieuw te maken
Advertisement

We weten allemaal dat het moeilijk is de oorspronkelijke witheid van veel kleren intact te houden, wanneer we ze dragen en vaak wassen. Er zijn soorten vlekken die heel moeilijk te verwijderen zijn zijn, soms zelfs onmogelijk weg te krijgen, die voor altijd kringen achterlaten, omdat het op witte stoffen heel moeilijk is ze te camoufleren. En ook als je vaak een paar blouses, t-shirts of andere witte kledingstukken wast en er zelfs in slaagt vlekken en kringen te verwijderen, gaat de glans van wit na verloop van tijd verloren. Maar soms worden witte kledingstukken zelfs verpest als ze jarenlang in een kledingkast zijn vergeten.

Als er toevallig een beetje stof op komt, of vocht, of om wie weet hoeveel andere redenen, als we na lange tijd de blouse dat we wilden dragen weer uit de kast halen, merken we dat het eigenlijk verpest is door een geelachtige kring, misschien op de schouders of de kraag, maar niet noodzakelijkerwijs in de oksels. Wat moet je dan doen?

Advertisement
Creativo

Creativo

Nou, het goede nieuws is: alles is niet per se verloren. Integendeel, de middelen die vaak worden gebruikt om zweetvlekken uit witte kleding te verwijderen, kunnen ook in deze gevallen het probleem oplossen.

Probeer allereerst het kledingstuk op hoge temperatuur te wassen (als het niet gemaakt is van al te delicate stoffen, en daarvoor is het altijd beter om het aan de experts over te laten), met een beetje bleekmiddel of waterstofperoxide toegevoegd aan het wasmiddel. 

Als zo'n wasbeurt niet het gewenste resultaat oplevert, kun je deze andere methoden proberen:

  • Waterstofperoxide: vul een bak met twee liter warm water en voeg 30 ml waterstofperoxide en 30 ml (dat zijn ongeveer twee eetlepels) van een wasmiddel voor delicate kledingstukken toe. Roer een beetje en laat het kledingstuk een half uur weken. Giet vervolgens waterstofperoxide rechtstreeks op de vlek en wrijf een beetje met een schone spons of tandenborstel om het nog beter in de vezels te laten dringen. Uitwringen en overgaan op een wasmachinewas, altijd op hoge temperaturen.
  • Citroensap: pers het sap van een citroen uit in een glas, zeef vervolgens de pitjes en het vruchtvlees en giet het over de vlekken. Laat het inwerken en wrijf vervolgens met een schone spons of tandenborstel het resterende sap over de vlek. Daarna overgaan tot machinaal wassen.
  • Witte azijn: je kunt dit gebruiken zoals waterstofperoxide, maar verdun 60 ml azijn voor elke liter water en laat het 45 minuten inwerken.

Als je zelfs met deze methoden niet de gewenste witheid krijgt, kun je een agressiever middel proberen: probeer puur bleekmiddel, het soort met chloor, rechtstreeks op de vlek te gieten. Laat het maximaal 10 of 15 minuten inwerken, spoel dan snel uit en ga over op een wasmachinewasbeurt.

Succes! 

Advertisement