Verwijder het vuil van de radiator met een kan en handdoeken

door Natasja

27 Januari 2023

Verwijder het vuil van de radiator met een kan en handdoeken
Advertisement

Een radiator die door de jaren heen is bedekt met vuil en stof is niet alleen lelijk om te zien, maar doet ook minder efficiënt zijn werk. Daarom is het, deels om redenen van esthetiek en hygiëne, maar ook vanwege het verbruik, een goed idee om deze oppervlakken regelmatig te reinigen, vooral wanneer het al een tijdje geleden is dat een van de radiatoren in huis is aangezet.

Het is namelijk gemakkelijk om zich niet bewust te zijn van het vuil dat zich tussen de kieren van deze voorwerpen vormt, waarvan de vorm zeker niet helpt om ze snel schoon te maken. En als het zover is, moet je dus goed voorbereid beginnen. Een eenvoudige methode voor het schoonmaken van de radiator is het gebruik van een kan en handdoeken. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat je nodig hebt: een vrij grote kan, zeer warm water (pas op dat je je niet verbrandt), handschoenen, verschillende handdoeken (ook al zijn ze niet perfect schoon), azijn en wat afwasmiddel. Als je handdoeken hebt die nu alleen voor huishoudelijke reiniging bestemd zijn, neem dan die.

De werkwijze is heel eenvoudig, maar omdat je het risico loopt er een beetje een rommeltje van te maken, is het essentieel om je goed voor te bereiden, en daarom heb je meerdere handdoeken nodig.

In feite moet je de handdoeken, behalve een of twee kleinere die je later zult gebruiken, zowel onder als achter de radiator leggen: zij dienen om het water en het vuil op te vangen dat tijdens het schoonmaken op de vloer en de muur druppelt. Daarom kun je ook wat handdoeken gebruiken die je toch al moest wassen.

Vul de kan met zeer warm water, giet er vervolgens een half glas azijn en een paar druppels afwasmiddel bij. Roer een beetje. Neem nu een van de overgebleven handdoeken en leg een knoop in de richting van een van de hoeken, maar niet helemaal bij de punt, zodat de kop bestaat uit de knoop zelf en een "staart" uit de rest van de stof.

Begin met warm water met azijn en afwismiddel op de handdoek te gieten, zonder te overdrijven. Steek vervolgens de handdoek tussen de spleten, zodat de knoop ertussen verankerd wordt en de handdoek zelf niet losgetrokken kan worden. Giet dan afwisselend een beetje water en wrijf met de handdoek op en neer, zodat het vuil loskomt en zich verzamelt.

Geleidelijk alles schoonmaken, op het einde afspoelen met een beetje water (eventueel nog verrijkt met azijn).

Dan rest je alleen nog een andere handdoek te gebruiken om zoveel mogelijk tussen de verschillende delen van de radiator te drogen en vervolgens alle gebruikte handdoeken in de wasmachine te doen.

Wanneer er geen andere bruikbare hulpmiddelen beschikbaar zijn, kan deze methode het verschil maken!

Advertisement