Jassen met bont: ontdek hoe je ze thuis op de juiste manier kunt wassen

door Natasja

25 Februari 2023

Jassen met bont: ontdek hoe je ze thuis op de juiste manier kunt wassen
Advertisement

Gewatteerde jassen die ons beschermen tegen de winterkou zijn kledingstukken die we met grote zorg proberen te behandelen, ook als het tijd is om ze te wassen. Ze kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, meer of minder delicaat, maar in ieder geval moeten ze voorzichtiger worden gewassen dan veel andere kledingstukken die we gewoonlijk zonder nadenken in de wasmachine stoppen. Als ze ook inzetstukken van bont hebben, ook synthetisch bont, bestaat het risico dat een verkeerde wasbeurt de voor hen kenmerkende afwerking beschadigt.

Natuurlijk vermijd je dergelijke problemen door ze naar de wasserij te brengen, maar tenzij het etiket uitdrukkelijk handwas verbiedt en alleen chemisch reinigen aanbeveelt, kan je proberen ze thuis te verzorgen. Lees verder om te zien hoe dat moet.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat je nodig hebt:

  • Een zeer grote teil, of beter nog de badkuip voor dikkere jassen
  • Een borstel met zachte haren
  • (Optioneel) een kam met brede tanden
  • Een zeer mild wasmiddel: één voor wol of fijne was, of een volledig natuurlijke Marseillezeep.
  • (Optioneel) Haarconditioner

Hoe ga je te werk:

Het moet met de hand worden gewassen. Sommige mensen experimenteren met voorzichtig wassen in de wasmachine, maar als je niet zeker bent van de resultaten, vermijd dit dan.

1. Vul de teil met koud water, of de badkuip met voldoende water om de jas in te dompelen.
2. Giet er 2 eetlepels mild wasmiddel in en roer met je hand.
3. Dompel de jas onder en laat hem 15 minuten weken.
4. Haal de jas uit de teil en leeg de teil.
5. Knijp de jas voorzichtig tussen je handen en knijp het water uit elk deel van het kledingstuk, zonder te draaien of hard te knijpen.
6. Vul de teil opnieuw met koud water en spoel uit tot er geen zeep meer uit komt.
In de kuip kun je ook direct water uit de douchekop of kraan over het kledingstuk laten lopen, en zachtjes in de jas knijpen om alle zeep eruit te krijgen.
Als het bontgedeelte bijzonder vuil was, was het dan met een druppel haarconditioner, waarbij je zachtjes direct over de haren wrijft.
7. Laat al het water uit de teil/kuip lopen en knijp de vacht nogmaals zachtjes uit, zodat hij zoveel mogelijk vrij is van het water waarmee hij doordrenkt is. Als je hem probeert uit te wringen, doe dat dan altijd heel voorzichtig.
8. Je kunt nog meer water laten absorberen door de jas voorzichtig in grote schone handdoeken (zoals strand- of douchelakens) te rollen, een beetje zoals je doet met wollen kledingstukken.
9. Leg het kledingstuk plat te drogen op een stevig droogrek, of, als je het niet te zwaar lijkt, kun je het ook direct ophangen aan een zeer stevige en speciaal gevormde en gevoerde kleerhanger, zodat de schouders niet vervormen.
10. Waarschijnlijk zal het kledingstuk een tijdje blijven druppelen, dus zet er een teil onder om het water op te vangen.
11. Als je merkt dat het bontgedeelte geknoopt is, gebruik dan heel voorzichtig de kam met brede tanden om alles te ontwarren.
12.Ga met de zachte borstel over het bont om deze verder uit te kammen terwijl de jas droogt.

Je moet nu wachten tot de jas volledig droog is, en indien nodig de borstel opnieuw gebruiken op het bontgedeelte wanneer ook deze geen sporen van vocht meer vertoont, zodat deze weer zo goed als nieuw wordt. Heb je al eens geprobeerd je jassen met bontkraag thuis te wassen?

Advertisement