Geurstokjes: ontdek hoe je ze zelf met je favoriete geuren kunt maken

door Natasja

29 Januari 2023

Geurstokjes: ontdek hoe je ze zelf met je favoriete geuren kunt maken
Advertisement

Wanneer we bij het betreden van een kamer in huis worden begroet door een welkome geur, is dat altijd een aangenaam gevoel, het soort dat het huis nog fijner maakt om in te wonen en te bezoeken. De eerste onmisbare stap om een dergelijk resultaat te bereiken is zeker ervoor te zorgen dat de kamers en diverse oppervlakken grondig worden schoongemaakt. Soms is het echter niet voldoende om onaangename geuren te voorkomen of te neutraliseren. Als er bepaalde geuren zijn die ons welzijn en een goed humeur bevorderen, moeten we een accessoire of element vinden waarmee we ze in de kamers kunnen verspreiden.

Hiervoor nemen we onze toevlucht tot verschillende soorten luchtverfrissers: o.a sprays, oliën en kaarsen. Tot de meest duurzame behoren geurstokjes, die geïmpregneerd zijn met een geurolie en de aangename geur dagenlang door de kamer verspreiden. Er zijn er genoeg te koop, maar de beste zijn niet echt goedkoop. Dus waarom probeer je niet je eigen mengsels te maken? Het is eenvoudig, goedkoop en je kunt er precies jouw favoriete geurboeket mee samenstellen!

Advertisement

Wat heb je nodig

Wat heb je nodig

Creativo

 

  • Een glazen of keramische houder waarin je het parfum en de stokjes doet. Het kunnen vazen, potjes, oude parfumflesjes of cosmetische producten zijn.... Wat je maar wilt. Ze hebben bij voorkeur een smalle opening. En natuurlijk kun je ook die van gebruikte geurstokjes recyclen.
  • Essentiële oliën, welke je maar wilt.
  • Een draagolie als basis. Meestal wordt gekozen voor minerale olie, maar je kunt ook zoete amandel- of jojoba-olie gebruiken. Als alternatief zijn er recepten waarbij de oliën worden vervangen door een mengsel van water (bij voorkeur gedestilleerd) en zuivere wodka (lage kwaliteit, zonder smaak). In het laatste geval is er het nadeel dat het parfum eerder verdampt, dus misschien kun je er vaker minder van maken.
  • Geschikte houten stokjes of spiesjes. Je kunt bamboe gebruiken, of ook oude geurstokjes die geen geur meer afgeven, recyclen.

 

Advertisement

Bereiding

Bereiding

Creativo

Het is echt heel eenvoudig.

  • Met olie: giet 70% draagolie en 30% etherische olie in de gekozen houder. Bijvoorbeeld twee theelepels draagolie voor elke eetlepel essentiële olie. Wil je meer essentiële oliën mengen, verdeel dan evenredig (twee theelepels, één voor elke geur) of zoek het mengsel dat je het fijnst vindt: belangrijk is dat de essentiële oliën altijd iets minder dan een derde zijn van het hele product dat je mengt.
  • Met water en wodka: gebruik ongeveer 60 ml water, voeg een paar eetlepels wodka toe, en tot slot 12-15 druppels essentiële olie (of meerdere, altijd maximaal 15 in totaal).

Goed roeren, ook de houder schudden (sluit het op een of andere manier af om niets te morsen) en dan hoef je alleen nog maar de stokjes erin te steken en te genieten van de geur die ze zullen verspreiden. Draai ze na een paar minuten om, de eerste keer, en dan hoef je dit alleen elke week of zelfs elke 10 dagen te doen.

Welke combinatie van geuren heeft jouw voorkeur?

Advertisement