Zwart geworden vloervoegen: 3 methodes om ze zonder al te veel moeite wit te maken

door Natasja

25 Januari 2023

Zwart geworden vloervoegen: 3 methodes om ze zonder al te veel moeite wit te maken
Advertisement

Zwarte vloervoegen zijn een van de moeilijkste problemen om aan te pakken als het gaat om huishoudelijke reiniging.

Tegenwoordig is het mogelijk de kleur van de voegen te kiezen op basis van die van de tegels of, indien gewenst, donkerder om te voorkomen dat vuil doorschemert. Maar wie in een huis woont met oudere vloeren en oorspronkelijk witte voegen, weet hoe snel die zwart worden door vuilophoping en hoe moeilijk het is om ze helemaal wit te krijgen.

Er zijn echter verschillende, al dan niet natuurlijke, middelen die de handeling gemakkelijker en doeltreffender kunnen maken. We laten er hieronder enkele zien.

Advertisement
Carpetrplus/Reddit

Carpetrplus/Reddit

  • Ontvetter: een eerste middel om zwartgeblakerde voegen wit te maken is elk type universele ontvetter dat op de markt verkrijgbaar is. De methode bestaat uit het gebruik van het product dat je verkiest in sprayvorm en een borstel met harde haren, een oude tandenborstel of een schuurspons. Spuit de ontvetter op de te behandelen onderdelen, laat het enkele minuten inwerken en wrijf krachtig om het vuil te verwijderen. Wanneer je ziet dat het zwart verdwenen is, spoel de vloer af door deze enkele malen te schrobben totdat de resten vuil en het schoonmaakmiddel volledig zijn verwijderd. Dit is een vrij doeltreffende methode, hoewel je, aangezien je te maken hebt met chemicaliën, voorzichtig moet zijn met de hoeveelheden en alles grondig moet spoelen om het risico van toxiciteit te vermijden.

Dus waarom geen natuurlijke producten gebruiken die dezelfde resultaten kunnen garanderen? In dit geval zijn de populairste en nuttigste azijn en baking soda.

  • Azijn: verdun witte azijn in warm water, doe het in een spuitbus en spuit royaal op de te bleken voegen. Ongeveer tien minuten laten inwerken en dan schrobben met een borstel of schuurspons. Onmiddellijk daarna afspoelen. De eigenschappen van azijn samen met die van warm water zullen helpen het vuil te verzachten en de zwartheid te verwijderen.
  • Baking soda: voor een nog intensievere en wittere werking kun je baking soda gebruiken. Meng het met water in een zodanige verhouding dat een pasta ontstaat met de consistentie van een gel. Smeer de pasta op de voegen, schrob met een borstel en laat 10 tot 15 minuten zitten. Verwijder het met een vochtige doek en neem de vloer opnieuw af. Het resultaat zal ongelooflijk zijn. 

Welk middel denk je dat voor jou geschikt is?

Advertisement