Orde en netheid in de keuken: 6 organisatietips

door Natasja

27 Januari 2023

Orde en netheid in de keuken: 6 organisatietips
Advertisement

De keuken is een van de meest bewoonde huiselijke ruimtes. Het is de plek waar iedereen het grootste deel van de dag doorbrengt, met het koken en eten van de drie hoofdmaaltijden, maar ook gewoon met familie en vrienden kletsen bij een lekkere bak koffie of kruidenthee.

Daarom is deze omgeving het moeilijkst schoon en netjes te houden. En het is om dezelfde reden dat het noodzakelijk is er meer aandacht aan te besteden en dagelijkse maatregelen toe te passen die een constante orde kunnen garanderen, waarbij wordt vermeden rommel te creëren en de dagelijkse karweitjes uit te stellen.

Kortom, in de keuken is organisatie het sleutelwoord. Hier zijn enkele kleine geheimen voor een perfecte en duurzame keukenorganisatie. De tips zijn weinig maar effectief. Je kunt ze hieronder ontdekken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Rolverdeling: één persoon kookt en één persoon wast af. Dit is de perfecte taakverdeling voor een goed organisatorisch evenwicht en om te voorkomen dat vuil en rommel zich ophopen.
  • Organisatie van de ruimte: orde veronderstelt een strikte indeling van de ruimte in bakken, planken, rekken, haken en stangen. Elk element zijn plek: dat is de regel.
  • Dagelijkse afvalverwijdering: ervoor zorgen dat aan het einde van elke dag het in de keuken geproduceerde afval wordt weggegooid of verwijderd is een ander detail dat voor een uitstekende orde zorgt.
  • Ruimtebesparende producten kopen: probeer zoveel mogelijk keukengerei en accessoires aan te schaffen die zo weinig mogelijk ruimte innemen. Koop ze daarom zo stapelbaar mogelijk of opgeborgen in speciale dozen en houders.
  • Gesloten laden: een basisregel die misschien overbodig of zelfs absurd lijkt, is om laden en deuren altijd goed gesloten te houden bij het koken of schoonmaken. Daar hoopt het meeste vuil van spatten en stoom zich op, en aangezien daar ook de meeste voorwerpen worden bewaard, zorgt het zo schoon mogelijk houden ervan voor meer orde en tijdwinst.
  • Kiezen voor gemakkelijk te reinigen materialen: een keuken met eenvoudige, minimale lijnen en gemakkelijk te reinigen materialen zoals glas, staal en gelakt hout zorgt ongetwijfeld voor een praktischere en snellere reiniging.

Heb je al enkele van deze maatregelen toegepast?

Advertisement