5 gewoontes om je huis zonder moeite opgeruimd te houden

door Natasja

21 Januari 2023

5 gewoontes om je huis zonder moeite opgeruimd te houden
Advertisement

Niemand besteedt graag al zijn of haar tijd aan het schoonmaken van het huis, maar als je het lange tijd verwaarloost, wordt het een veelkoppig monster dat moeilijk te bestrijden is, en bovenal leef je uiteindelijk in een oncomfortabel huis met enig risico voor je welzijn. Je moet dus je eigen routine vinden, begrijpen welke momenten moeten worden besteed aan de verschillende taken, en dan jezelf helpen op vele kleine manieren die de taak minder zwaar doen lijken.

In feite is het handig om een reeks gewoonten aan te nemen, zelfs dagelijks gedrag dat weinig invloed heeft op de dag, maar dat je vervolgens, als puntje bij paaltje komt, tijd en moeite bespaart wanneer het tijd is om het hele huis op te ruimen en schoon te maken. Laten we er hieronder enkele bekijken.

Mandje of karretje met te gebruiken producten

Mandje of karretje met te gebruiken producten

bonatonreddit/Reddit

Karretjes met meerdere planken die worden gebruikt om een kamer in te richten (soms zelfs als nachtkastje!) zijn erg handig bij het schoonmaken. Als je er altijd een hebt met de verschillende schoonmaakproducten en -accessoires, hoef je hem alleen maar mee te nemen van kamer naar kamer, zonder dat je in de kasten elk voorwerp moet gaan zoeken of elke kamer moet bezaaien met schoonmaakaccessoires.

Als er een trap is of als je gewend bent de te gebruiken producten en voorwerpen te verdelen over de schoon te maken ruimte, dan kan de oplossing een gereedschapskist zijn, of zelfs een voor schoonmaakproducten ontworpen bak!

Advertisement

5 minuten per dag

5 minuten per dag

Pexels

Als je weet dat in bepaalde delen van het huis meer rommel ontstaat dan andere, of dat er gebieden zijn waar stof onmiddellijk opvalt, zorg er dan voor dat je altijd die vijf minuten per dag vindt om een klein deel van het huis op te ruimen en af te stoffen. Het kost, weinig, je kunt het doen terwijl je wacht tot een gerecht klaar tijdens het koken is of in elk moment van wachten tussen dagelijkse taken, zonder dat je tijd hoeft weg te nemen van ontspanning. En aan het eind van de week is er veel minder te doen om weer orde en netheid in huis te brengen!

Wastafels en gootstenen altijd perfect

Wastafels en gootstenen altijd perfect

Pexels

Zowel in de keuken als in de badkamer wordt de wastafel of gootsteen elke dag gebruikt, maar we denken er niet altijd aan om hem even af te vegen met een doek of spons om de sporen van vuil, zeep en vooral kalk die zich dan vormen te verwijderen. Als je er daarentegen een gewoonte van maakt dit na elk gebruik te doen, of misschien aan het eind van de dag, dan zal je niet al te veel last hebben van verschillende soorten vuil wanneer het tijd is voor een grondige reiniging!

Manden en dozen

Manden en dozen

chantillylace9/Reddit

Het kan niet vaak genoeg herhaald worden: zelfs in gesloten kasten, en nog meer op zichtbare planken, zijn houders die alle voorwerpen die je in de kast bewaren in categorieën verdelen een uitkomst. Afhankelijk van de behoeften en de persoonlijke smaak worden manden van verschillende materialen gekozen, maar uiteindelijk kan alles in twee grote groepen worden verdeeld: die waarin de inhoud zichtbaar is en die zo kunnen worden gebruikt; en die waarin de inhoud juist verborgen is en waaraan dan enkele etiketten moeten worden toegevoegd om in één oogopslag te kunnen zien waar alles kan worden gevonden en opgeborgen.

Advertisement