Wil je truien sneller laten drogen? Gebruik deze onfeilbare oude methoden

door Natasja

31 Januari 2023

Wil je truien sneller laten drogen? Gebruik deze onfeilbare oude methoden
Advertisement

De was doen wanneer het buiten koud is, betekent altijd dat het langer duurt om te drogen, wanneer je niet kunt vertrouwen op een wasdroger. Maar zelfs met een dergelijk apparaat zijn er kwetsbare kledingstukken die we niet altijd willen onderwerpen aan de stress van het droogproces in de trommel van deze apparaten. Dit is het geval met wollen kledingstukken, die we zo voorzichtig mogelijk wassen om ze niet te kreuken. Zo liggen favoriete truien dagenlang op de droogrekken te wachten tot ze weer perfect droog en draagbaar zijn.

Er zijn echter enkele oude maar betrouwbare trucs die altijd de moeite waard zijn om dit proces te versnellen, en we laten je ze hieronder zien.

Advertisement
Creativo

Creativo

Aangezien we bij het wassen in de wasmachine bijna nooit een centrifugeercyclus instellen, omdat dit wollen weefsels aan stress onderwerpt die vervolgens vervilting en pilling (de bolletjes vezels op het oppervlak van het kledingstuk) veroorzaakt, zijn truien die we uit de trommel halen meestal nog doordrenkt met water.

Het eerste wat je dus moet doen, is zachtjes drukken: niet knijpen, maar de trui in gedeelten samenpersen, tussen je handen, om er zoveel mogelijk water uit te krijgen.

Pak vervolgens een paar goed gedroogde handdoeken. Spreid er een uit op een lege ondergrond en leg de trui erop, goed uitrekkend.

Advertisement
Creativo

Creativo

Dan kun je twee dingen doen: ofwel neem je één flap van de handdoek onder de trui en begint die op te rollen, zodat de rol ook de trui zelf omvat, en dan rol je hem af en doe je hetzelfde met de tweede handdoek;

Of je kunt de trui die je net op de eerste handdoek hebt gelegd ook bedekken met de tweede handdoek, en pas daarna alles samen oprollen.

Probeer in ieder geval een beetje te drukken, zonder te overdrijven, terwijl je de trui en de handdoeken samen oprolt, zodat de handdoeken zoveel mogelijk water uit de vezels van het kledingstuk kunnen opnemen.

Laat ze vervolgens niet in contact komen met de nu vochtige handdoeken, maar hang ze op.

Hoe truien op te hangen: alle wollen kledingstukken mogen nooit worden opgehangen, noch aan kleerhangers, noch aan het wasrek. Dit zou de breisels uitrekken en de vorm van de trui zelf verpesten. Daarom moeten ze altijd plat worden gelegd. Als je dit op het wasrek doet, kan het echter nog steeds gebeuren dat de verschillende draden sporen achterlaten op het kledingstuk, dus verdient het soms de voorkeur om eerst een dunne handdoek onder de trui te leggen.

Om ook deze fase te versnellen zijn de gebruikelijke trucs van toepassing: breng het wasrek dichter bij een warmtebron, gebruik middelen om de vochtigheid weg te nemen en ventileer in ieder geval de ruimte waarin de kledingstukken te drogen hangen.

Met deze voorzorgsmaatregelen zullen truien en wollen kledingstukken sneller drogen en in uitstekende conditie blijven!

Advertisement