Vieze gootsteenafvoer en filter: ontdek hoe je ze gemakkelijk en doeltreffend kunt reinigen

door Natasja

18 Januari 2023

Vieze gootsteenafvoer en filter: ontdek hoe je ze gemakkelijk en doeltreffend kunt reinigen
Advertisement

Het aanrecht komt dagelijks in aanraking met veel verschillende soorten vuil, vaak vettig en olieachtig, die je met een beetje elleboogvet uit de gootsteenbak weet te verwijderen. Maar als het daar verdwijnt, weet je dat het in de leidingen net onder de afvoer terechtkomt, en soms hecht het vuil zich aan de wanden van de leidingen, of zorgt het voor blokkeringen die dan verstoppingen en onaangename geuren veroorzaken. In die gevallen merk je ook dat het water slecht stroomt, maar in werkelijkheid is er zelfs als er geen onaangename geur of afvoerprobleem is, is er vuil.

De meeste moderne gootstenen hebben een filter in de afvoer dat gemakkelijk kan worden verwijderd, zodat je regelmatig wat dieper kunt schoonmaken. Dit is een zeer eenvoudige en noodzakelijke handeling, die je beter niet te lang uitstelt om te vermijden dat je later met het probleem van een verstopte afvoer te maken krijgt.

via irepassionecasa/Instagram

Advertisement
irepassionecasa/Instagram

irepassionecasa/Instagram

Dat zien we ook in een video van het irepassionecasa-account op Instagram.

Het eerste deel dat moet worden verwijderd is het deel met het rooster met dunne sleuven: daarbij zie je dat er een bout zit in het midden van het wiel dat eronder zit. Als je een geschikte schroevendraaier bij de hand hebt, kun je hem gemakkelijk losschroeven, anders kun je doen wat je in de video https://www.instagram.com/reel/CkeRYhdADXV ziet, namelijk de rand van het filter dat je zojuist hebt verwijderd gebruiken als schroevendraaier en het in de behuizing draaien.

Op dat moment wordt het gemakkelijk om de plaat die je voor je ziet uit elkaar te halen, en waarschijnlijk zal alles bedekt zijn met een wat modderig, bruinachtig patina van vuil. Zorg voor handschoenen (als je dat nog niet hebt gedaan) en een geschikte crème-ontvetter om het metaal schoon te maken. Vervolgens moet je met behulp van een oude tandenborstel geduldig alle pas gedemonteerde bewegende en vaste delen van de afvoer schrobben waar je bij kunt. Dit is een nauwgezet werkje dat minstens een paar keer per maand moet gebeuren, maar het garandeert een uitstekende hygiëne en houdt verstoppingen en vervelende problemen met de afvoer zelf op afstand.

Als je geen reinigingscrème bij de hand hebt, kun je een pasta maken van natriumbicarbonaat en water, en dit eventueel een paar minuten laten inwerken voordat je het afspoelt. Je kunt zelfs slechts twee of drie druppels van een essentiële olie naar keuze aan die pasta toevoegen om het een uitstekende geur te geven en te profiteren van eventuele schimmelwerende of antibacteriële eigenschappen (zoals tea tree olie, maar ook andere).

Advertisement