Maak de douche helemaal schoon met natuurlijke en DIY middelen

door Natasja

20 Februari 2023

Maak de douche helemaal schoon met natuurlijke en DIY middelen
Advertisement

Een douche nemen is een van de grootste geneugten waaraan we ons kunnen overgeven om ons te ontspannen na een vermoeiende werkdag of om ons op te frissen na veel uren buiten te zijn geweest. En dat niet alleen: douchen kan ook een moment zijn waarop we tot onszelf terugkeren en slecht nieuws of vervelende gebeurtenissen die we net hebben meegemaakt verwerken. Het betreden van een perfect schone douche is daarom belangrijk om ons voor te bereiden op het ontspannen en overwinnen van die moeilijke momenten die we willen wegspoelen met het water van de aangenaam warme straal.

Het kan echter gebeuren dat we door slordigheid of vergeetachtigheid, misschien door haast, niet alles grondig schoonmaken bij het schoonmaken van de badkamer en onvermijdelijk is het de douche die daaronder lijdt: zwartgeblakerde voegen, glazen wanden met kringen, douchekop met door kalkaanslag verstopte gaten zijn de vervelende gebreken waarmee de douche onze thuiskomst kan verwelkomen. Wat kunnen we doen om de douche in zijn oude glorie te herstellen? We onthullen de meest geschikte natuurlijke methoden.

Advertisement

1. De voegen

1. De voegen

Creativo

Douchevoegen worden vaak zwart door de opeenhoping van vuil, maar vooral door de woekering van schimmel. Om ze weer sneeuwwit te maken, gebruik waterstofperoxide: doordrenk wattenschijfjes ermee of spuit het rechtstreeks op de voegen en laat het enkele uren inwerken alvorens het te verwijderen, waarbij je eventueel de meest aangetaste hoeken met een tandenborstel schrobt.

Advertisement

2. De douchekop

2. De douchekop

Creativo

Om verstoppingen uit de gaten van de douchekop te verwijderen, kun je deze demonteren en in een oplossing van baking soda en azijn dompelen of, als je de kop niet kunt demonteren, in een zak wikkelen, 240 ml witte azijn en 70 g baking soda erin gieten en een nacht laten zitten. De bruisende reactie tussen azijn en baking soda zal alle sporen van kalk verwijderen. De volgende ochtend de zak verwijderen en de laatste resten verwijderen door er water doorheen te laten lopen.

3. Douchecabine

3. Douchecabine

Creativo

Om de douchecabine schoon te maken, maak een reinigingsmiddel door een mengsel van azijn en water in een verhouding van 2:1 te verdunnen in een houder met een sproeidop en met een spons af te vegen. Je kunt ook een spray maken met 150 g citroenzuur in 1 liter water. Als de cabine erg veel aanslag heeft, maak dan een pasta van baking soda en azijn en wrijf dit op de cabine met een zachte doek, maar zonder te veel kracht uit te oefenen om krassen te voorkomen.

4. Kraan

4. Kraan

Creativo

Voor het schoonmaken van de kraan kun je dezelfde middelen gebruiken als voor de douchecabine; als alternatief kun je kalkaanslag snel verwijderen door een schijfje citroen of komkommer over het oppervlak te halen. Laat dit een paar minuten inwerken voordat je het afspoelt met een spons en je zult zien dat de kraan weer schoon en glanzend is.

Ben je klaar voor een lekkere, ontspannende douche?

Advertisement