Orchideeën verzorgen: 5 fouten die je moet vermijden om mooie planten te kweken

door Natasja

20 Februari 2023

Orchideeën verzorgen: 5 fouten die je moet vermijden om mooie planten te kweken
Advertisement

Overal ter wereld worden orchideeën erg bewonderd: ze zijn elegant en verfijnd, en hun bloei is altijd een ongelooflijk spektakel. Ze kunnen elke ruimte versieren en worden vaak gekozen om het interieur van openbare gelegenheden en daarbuiten een vleugje klasse te geven. En er zijn heel veel mensen die besluiten thuis één of meer orchideeën te kweken.

De verzorging van orchideeën vergt enige aandacht, te beginnen met een aantal basisvoorzorgen die al opmerkelijke resultaten kunnen opleveren. Er zijn met name een aantal veelgemaakte fouten die moeten worden vermeden om de plant op het juiste moment te zien bloeien en te bewonderen.

Advertisement
Astiegan/Reddit

Astiegan/Reddit

1. Te veel licht: orchideeën houden van locaties met gefilterd licht, zonder dat ze worden blootgesteld aan direct zonlicht. Vensterbanken zijn dus prima, maar niet als ze blootgesteld worden aan warme stralen, vooral in de zomer. Geef daarom de voorkeur aan ramen op het zuidoosten, maar als deze direct door het licht worden getroffen, houd de orchidee dan in plaats van op de vensterbank op een lichte plek in de buurt.
2. Te veel water: een van de meest voorkomende fouten bij elke plant is te veel water geven, vooral als je een beginner bent. Orchideeën in het algemeen (en specifiek de phalaenopsis, de meest voorkomende orchideeënsoort om binnenshuis te kweken) houden er niet van dat hun wortels voortdurend door water worden omringd, en hun waterbehoefte is zelfs vrij laag. Je kunt ze daarom alleen water geven met de beroemde 'douche onder de douche' (of bad) als het substraat al droog is. Of je kunt de ijsblokjesmethode proberen (te plaatsen op de schors en niet direct in contact met de wortels). Belangrijk is dat het water volledig uit de pot loopt voordat je ze er weer in zet.
3. Te droge omgeving: in de natuur leven orchideeën in een vochtige omgeving (en nemen water op uit de lucht), en als je huis erg droog is, moet je dat compenseren. Je kunt dit doen door de plant van tijd tot tijd een beetje te besproeien (dit hoeft niet vaak), of door de pot op een "vochtbak" te zetten, d.w.z. een bak (ook oude ovenschalen) waarin je geëxpandeerde klei of een ander soort steenslag doet dat aan de onderkant wordt omspoeld door een paar millimeter water. Op deze manier zal het water langzaam verdampen, waardoor de stenen en de plant in de omgeving vochtig blijven.
4. Gesloten, benauwde ruimtes: orchideeën hebben een omgeving nodig met regelmatige luchtcirculatie. Dit betekent niet dat ze blootgesteld moeten worden aan tocht, maar dat de lucht in de ruimte niet stil mag staan.
5. Verkeerd substraat: er zijn zakken met speciaal gemengde potgrond voor orchideeën, meestal op basis van stukjes schors. Normale grond zou namelijk de wortels verstikken en te veel water vasthouden, waardoor wortelrot ontstaat. Met een grof substraat dat snel nat en droog wordt, zal de plant daarentegen goed groeien.

Klaar om prachtige orchideeën te kweken?

Advertisement